miercuri, noiembrie 20, 2019

ANALIZA In Bucuresti sunt de zece ori mai putine crese decat ar fi necesar! Listele de asteptare sunt la ordinea zilei!

Pe acelasi subiect

Tudor Chirila: „Votez Iohannis. Că doar nu m-am tâmpit, după doi ani de stat în stradă”

Alături de Oana Pellea, Mihai Şora şi Victor Rebengiuc, de Mihai Călin, Medeea Marinescu sau Marius Manole, actorul şi...

Plangere penala dupa ce Guvernul Dancila s-a folosit de numele Simonei Halep pentru deturnare de fonduri publice

Pe masura ce trec zilele de la destituirea Guvernului Dancila, apar tot mai multe surprize neplacute cu privire la...

Gabriela Firea, umilita public de scriitorul Radu Paraschivescu. Toata sala a aplaudat

Scriitorul Radu Paraschivescu a fost prezent vineri seară la concertul trupei Taxi, la Sala Palatului, unde a fost invitat pe scenă...

În Bucureşti sunt 19 creşe de stat (în subordinea consiliilor locale), cu o capacitate de 3.890 de locuri, potrivit datelor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Municipiul Bucureşti. Numărul de locuri din creşele de stat, unde sunt supravegheaţi şi îngrijiţi copii cu vârste de sub trei ani, nu satisface însă cererea având în vedere că în Capitală sunt 48.000 de copii cu vârsta până în trei ani, anunta Mediafax.ro.

Astfel, părinţii care vor să îşi înscrie copiii  la creşă pentru a se întoarce la muncă sunt puşi pe liste de aşteptare la cele mai multe dintre creşe. Pe unele liste de aşteptare figurau anul trecut şi 100 de copii, scrie Ziarul Financiar.

„Am vrut să înscriu copilul de doi ani la creşa Potcoava (sector 3 – n. red.) pentru că mi se terminase concediul de creştere a copilului, dar mi s-a spus că nu mai sunt locuri libere şi am fost trecută pe o listă de aşteptare, urmând să fiu sunată când se elibera un loc. A trebuit să încep munca şi tot nu am fost sunată, aşa că am optat pentru o creşă privată“, spune Ecaterina, 30 de ani, agent de vânzări în Bucureşti.

La creşele de stat părinţii achită doar contravaloarea mesei de 12 lei pe zi, în timp ce la creşele private tariful variază între 700 de lei program scurt (de la 7 dimineaţa la ora 13)  şi 1.500 de lei program de la şapte dimi­neaţa la şase seara.  La creşele unde este o edu­catoare la patru copii în loc de o edu­catoare la 15 copii şi unde se învaţă şi limbi străine tariful ajunge şi la 2.700 de lei pe lună.

„Infrastructura creşelor este dezvoltată haotic, mai este nevoie de creşe în Capitală, estimăm că cererea este mai mare cu cel puţin 20%, dar important este şi în ce zone se dezvoltă aceste creşe“, spune Cosmina Simiean, director al  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Municipiul Bucureşti. Ea mai spune că prelungirea concediului de creştere a copilului până la doi ani, dar şi orientarea părinţilor spre creşe private sau bone a contribuit la scăderea cererii pentru creşele de stat, dar cu toate acestea oferta nu satisface încă cererea.

Doar două creşe de stat are sectorul 2 din Capitală, iar o grădiniţă urmează să fie transformată în creşă (100 locuri) pentru a răspunde cererii. „În sectorul doi avem două creşe (Sinaia şi Ciobănaşului), dar când am văzut că primim cereri din partea părinţilor am decis să transformăm o grădiniţă care nu mai funcţiona în creşă, o renovăm din banii primăriei. Cererea nu este foarte mare, sunt mulţi părinţi care îşi ţin acasă copiii până la trei ani, când merg la grădiniţă, aşa am făcut şi eu. Avem 18 grădiniţe în sector, dezvoltate din banii de la bugetul primăriei, ultima a fost deschisă în 2009“, a spus Anatol Albu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 2.

Ultimele date de la Statistică arată că în Bucureşti erau înscrişi în creşe 3.548 de copii, în  2015,  din care 3.324 erau în creşe publice iar 224 de copii în creşe private.

„Avem 80 de copii pe lista de aşteptare, nu mai sunt locuri libere“,  a spus un repre­zentant al creşei Sfântul Andrei din sectorul 5, unde sunt îngrijiţi 69 de copii în prezent.

Şi în sectorul 3 sunt liste de aşteptare la creşele de stat.

„Avem 60 de copii pe lista de aşteptare pentru creşă. Mulţi nu pot aştepta până în septembrie când se mai eliberează locuri şi găsesc alte soluţii. Momentan toate cele patru grupe funcţionează la capacitate maximă, cu 20 de copii. Din septembrie cei de pe lista de aşteptare ar putea găsi un loc la creşă“, a spus Vasilica Corodi, şef al centrului de zi „Trapezului“ din sectorul 3, ce oferă 80 de locuri la creşă pentru copii cu vârsta de până la trei ani. La o grupă de 20 de copii sunt trei infirmiere şi o asistentă.

Elena David, şef centru Titan (creşă), cu 270 de locuri, spune că presiunea a fost mai mare acum un an „când aveam pe lista de aşteptare şi 100 de copii, dar de când s-a deschis creşa Ghiocelul din sectorul 3 am mai trimis copii acolo. Acum mai avem pe lista de aşteptaare 40 de copii, cred că până în septembrie toţi vor găsi un loc la creşă“, a spus ea.

Alexandru Pascalin, director executiv în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 3, instituţie în subordinea Consiliul Lo­cal al sectorului 3, spune că pentru a acoperi nevoile părinţilor în sectorul 3 va mai fi des­chisă o creşă, cu o capacitate de 135 de locuri. „Peste două luni deschidem creşa Greieraşul, cu 135 de locuri în zona Trapezului“, a spus el. Sectorul 3 are în prezent o capacitate de 700 de locuri în cele patru centre de zi.

Situaţia din Capitală arată o criză de locuri în creşele de stat şi o întârziere în reacţia autorităţilor în încercarea de-a răspunde nevoii părinţilor, situaţie care se întâlneşte de altfel la nivelul întregii ţări.

În toată ţara, doar 18.115 copii erau înscrişi în creşe de stat, iar 696 erau înscrişi în creşe private în 2015, deşi sunt peste 600.000 de copii la nivel naţional cu vârsta până în trei ani, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

- Reclama -
Loading...
- Reclama -
Celion Dion Bucuresti

Ultimele stiri

Analiza pe care nu o vei vedea la nicio televiziune: Singura șansa a unei Romanii normale este punerea in aplicare de urgenta a unui...

Jurnalistul Oreste Teodorescu a postat pe pagina personala de facebook o interesanta analiza privind activitatea fiecarui presedinte al Romaniei...

Moise Guran merge la dezbaterea cu presedintele Iohannis: Am acceptat invitatia in secunda doi!

Moise Guran i-a explicat lui Cristian Tudor Popescu, luni, intr-o emisiune la Europa FM de ce a acceptat invitatia lui Klaus Iohannis de a...

Tudor Chirila: „Votez Iohannis. Că doar nu m-am tâmpit, după doi ani de stat în stradă”

Alături de Oana Pellea, Mihai Şora şi Victor Rebengiuc, de Mihai Călin, Medeea Marinescu sau Marius Manole, actorul şi solistul Tudor Chirilă (45 de...

Viorica Dancila, cu un ceas de peste 17.000 de euro la mana: Orice om modest din România si-l poate permite!

Viorica Dăncilă a reafirmat luni că ceasul despre care spune că l-a primit cadou de la soțul ei valorează „sub 5.000 de euro” și...

Un manager bun lipseste! Isarescu: ”Bucureștiul este peste Lisabona în privința PIB-ului și în apropiere de Berlin”

Valoarea Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor înregistrată în zona Bucureşti-Ilfov este aproape de cea a Berlinului şi peste Lisabona, dar, cu...
- Reclama -

Mai multe stiri din Bucuresti

- Reclama -