vineri, decembrie 13, 2019

Cele 20 de companii infiintate in subordinea Gabrielei Firea sunt ilegale! ”Prefectul e omul PSD, face ce zice Firea!”

Pe acelasi subiect

Infractiuni de CORUPTIE! DNA, descinderi masive la PSD si la parlamentari PSD acasa

Procurorii DNA Timişoara şi ofiţerii DGA fac percheziţii luni diminieaţă, într-un amplu dosar de corupţie. Vizaţi sunt trei parlamentari...

Cabral ii da o lectie de bun simt Gabrielei Firea, dupa declaratiile rasiste ale acesteia

Cabral Neculai Ibacka a comentat revoltat declaratia Gabrielei Firea, conform careia biroul lui Ludovic Orban era „ca un bar...

Lider PSD la DNA: „Eu scot 10.000 de euro din buzunar, ma duc la Antena 3 si-i dau lui Gadea”

Stenograme aflate in dosarul Mafiei PSD de la Arad arata ca lideri ai PSD au luat in calcul posibilitatea...

Cele 20 de societăți comerciale înființate recent de Consiliul General al Municipiului București la cererea primarului Gabriela Firea Pandele sunt ilegale. Motivul: consilierii generali au aprobat înființarea acestor societăți cu votul majorității simple, adică jumătate plus unu. Dar, pentru ca hotărârile de înființare să fie legale, era nevoie de votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcție, conform Legii Administrației Publice, scrie romanialibera.ro.

Legea Administrației Publice spune că, în chestiuni care țin de patrimoniu, e nevoie de două treimi din voturile consilierilor. Lege nerespectată, în mod evident și banal aritmetic, de către consilierii generali plătiți din banii publici. Mai mult, opoziția din Consiliul General susține că înființarea acestor societăți comerciale nu s-a făcut pe „model vienez”, cum spune primărița Firea, ci, mai degrabă, pe un “model voluntarez”. Adică preluat de la Primăria Voluntari, condusă de edilul Florentin Pandele, soțul primarului Gabriela Firea.

Pleacă Speranța, vine nașa de cununie

La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, directorul de cabinet al primarului general Gabriela Firea Pandele, Speranța Cliseru, s-a retras din funcție: tocmai îi încetase detașarea de la Primăria Voluntari la Primăria Capitalei. Cliseru este considerată mâna -dreaptă a primarului Florentin -Pandele de la -Voluntari. În acea perioadă, se vehicula că prefectul Bucureștiului, colonelul magistrat Paul Nicolae Petrovan, urma să fie schimbat din funcție cu Speranța Cliseru. Zvonurile, însă, nu s-au adeverit.

Între timp, Gabriela Firea a -numit-o șefă de cabinet pe Alina Tarcevschi, nașa sa de cununie. Până să ajungă șefă de cabinet, Tarcevschi era consilierul personal al primarului pe relații externe și protocol. Însă, pe la jumătatea lunii februarie, Speranța Cliseru a reapărut întâmplător pe la primărie, într-o vizită. Ulterior, coincidență sau nu, primarul Gabriela Firea Pandele a introdus pe ordinea de zi a Consiliului General propunerea de obținere a unui acord de principiu pentru înființarea a 19 societăți comerciale.

Firea citește legi -naționale și propune legi locale

După o lună de la plecarea Speranței Cliseru, pe 28 februarie 2017, a avut loc o ședință de Consiliu General. Care a fost prezidată de către Gabriela Firea, flancată în dreapta de prefectul Nicolae Petrovan și în stânga de pesedistul Marian -Orlando Culea, președinte de ședință. După vreo două ore de ședință, primarul Gabriela Firea le-a spus consilierilor generali că are în față un dosar cu toată legislația în vigoare aferentă noului model administrativ.

„Am citit aceste legi. Și Legea 215, a Administrației Publice Locale, și toate legile care se referă la delegarea serviciilor publice, și Directivele Uniunii Europene. Absolut tot. Am citit, m-am documentat și am venit cu această propunere”, i-a anunțat primarul Firea pe consilieri. Propunerea (practic, o lege locală pe care o voia votată de către “parlamentul” local, Consiliul General) se referea la obținerea acordului de principiu pentru înființarea a 19 societăți comerciale.

“Cei care votează -împotrivă vor să -mențină corupția!”

Apoi, Firea li s-a adresat direct consilierilor care își exprimaseră intenția de a nu vota pentru înființarea celor 19 societăți.

„Cei care votează împotriva înființării acestor societăți votează împotriva scăderii tarifelor pentru populație, împotriva eficientizării și rentabilizării actului administrativ, împotriva ordinii și disciplinei administrative. Vor să mențină corupția și birocrația care se află în acest moment în administrații, care, la rândul lor, au niște contracte cu câteva companii private. Oamenii de afaceri onești și cinstiți, străini și români nu au avut acces la bugetele Capitalei!”, a tunat primărița.

Din sală s-au auzit vociferări, iar Orlando Culea, cu voce autoritară, a făcut eforturi să restabilească liniștea în sală.

Primul acord de principiu a fost pentru o societate comercială pe acțiuni care are ca obiect principal de activitate „producerea, furnizarea energiei electrice și termice, servicii energetice și de mentenanță”. Orlando Culea a anunțat, după vot, că proiectul trecuse cu 30 de voturi “pentru” și 16 “împotrivă”. Apoi, cele 18 pro-iecte pentru care s-a cerut acordul de principiu au fost adoptate, unul după altul, cu un număr de voturi cuprins între 29 și 31.

Ciucu: „Prefectul e omul lor. Face ce zice Firea”

Consilierul general Ciprian Ciucu a declarat pentru RL că justificarea primăriei nu are bază legală:

„Firmele nou-înființate au sediul social în spațiul unei companii private. Primăria spune că, dacă firmele nu au sediul într-o proprie-tate a Primăriei Capitalei, atunci nu e o chestiune de patrimoniu. Ei cred că au găsit o chichiță legislativă. Dar nu e așa. Ei varsă bani din bugetul Bucureștiului pentru capitalul social al acelor companii. E vorba de 120.000 lei pentru fiecare. Evident că înființarea societăților trebuia votată de două treimi. Ceea ce s-a întâmplat la Consiliu este ilegal. Acum două luni, au înființat o altă companie, dar cu două treimi. E o problemă mare de legalitate. Prefectul e omul lor. Face ce zice Firea”. Prefectul nu a putut fi contactat și, între timp, a și fost schimbat din funcție.

Wring: „Acțiunile reprezintă patrimoniu”

În prezent, în Consiliul General sunt validați 50 de consilieri din 55. Dar, pentru a putea fi adoptate cele 19 proiecte de acord de principiu și înființarea celor zece societăți, era nevoie de votul a două treimi din numărul de consilieri generali. Cel puțin așa spunea Legea 215/2001, a Administrației Publice Locale. La articolul 45, alineatul 3, scrie negru pe alb că „hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în func-ţie”. Practic, fiecare acord de principiu pentru înființarea societăților trebuia adoptat cu minimum 34 de voturi.

Această problemă de legalitate a fost sesizată și de consilierul Roxana Sanda Wring, care contestă modul în care s-a adoptat -înființarea societăților comerciale. Ea a explicat pentru RL cum s-a ajuns în această situație: „PSD a forțat nota pentru că știa că nu obține două treimi. A fost o -decizie politică. Am consultat mai mulți avocați care au zis că e o forțare a legii. Cei 120.000 lei reprezintă valoarea acțiunilor. Acțiunile reprezintă patrimoniul”.
Legat de acordurile de principiu, Wring a spus că este o găselniță a PSD: „«De principiu» înseamnă că a fost aprobată numai intenția. Nu s-a făcut nici un studiu de oportunitate. Povești de adormit copii. Noi vom contesta în instanță aceste decizii”.

Citeste mai multe pe romanialibera.ro.

- Reclama -
Loading...
- Reclama -
Celion Dion Bucuresti

Ultimele stiri

Scandalagioaca Firea ameninta ca-i face plangere premierului Orban pentru abuz in serviciu

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, îi răspunde premierului Ludovic Orban, cel care spunea că primarul cere bani ”cu neobrăzare”. Firea...

Răsturnare de situație în licitația pentru tramvaiele noi ale Bucureștiului. Încă o treabă de mântuială făcută de Primărie

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis în parte contestaţia formulată de Astra Vagoane Călători, după ce turcii de la Durmazlar au...

Premierul Orban despre ”neobrăzata” Firea: Vrea să plătim noi factura pentru companii de nababi înfiinţate de ea!

Premierul Ludovic Orban consideră o “neobrăzare” cererea Primăriei municipiului Bucureşti de alocare a sumai de 667 de milioane de lei, în condiţiile în care...

Tudorel Toader ii salveaza pe Dragnea si Mazare: Scapa din puscarie cu recursul compensatoriu!

Comandantul penitenciarului Rahova, Denis Darie, a confirmat pentru G4media.ro faptul că toată închisoarea de maximă siguranță din București a fost clasificată de fostul ministru...

De la 1 ianuarie reparatiile la metrou sunt in aer. Angajatii pregatesc greva

Angajaţii firmei franceze Alstom, care se ocupă de reparaţiile de la metrou, ar putea intra în grevă, nemulţumiţi de salariile şi de condiţiile de muncă. Situaţia...
- Reclama -

Mai multe stiri din Bucuresti

- Reclama -