marți, decembrie 10, 2019

ANALIZA – Daca metroul trece la primarie SE ALEGE PRAFUL de el! „Primăria abia duce RADET-ul şi RATB-ul”

Pe acelasi subiect

Infractiuni de CORUPTIE! DNA, descinderi masive la PSD si la parlamentari PSD acasa

Procurorii DNA Timişoara şi ofiţerii DGA fac percheziţii luni diminieaţă, într-un amplu dosar de corupţie. Vizaţi sunt trei parlamentari...

Dupa Berbeceanu, un alt nume important se pregateste sa intre in echipa guvernamentala

Prim-ministrul Ludovic Orban își aduce alături cei mai buni oameni din PNL. Cristi Barbu, secretar general adjunct al partidului,...

Bucurestenii au iesit cu ligheane in fata Primariei Capitalei! CatastroFirea ne-a adus ca-n vremea comunismului!

Mai multe persoane se află, joi dimineață, în fața Primăriei Capitalei unde au adus ligheane pentru a protesta pentru...

Metrorex, societatea care asigură transportul cu metroul în Bucureşti, aflată acum în subordinea Ministerului Transporturilor, ar putea trece în subordinea Primăriei, potrivit unei propuneri care ar urma să fie votată miercuri în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Într-o ţară normală, transportul dintr-un oraş trebuie să fie sub aceeaşi autoritate, consideră Robert Costea, preşedintele Asociaţiei Metrou Uşor. „Din păcate, la noi RATB (din subordinea Primăriei – n.r.) este într-o situaţie jalnică iar metroul (din subordinea Ministerului Transporturilor – n.r.) este singurul transport pe care te poţi baza”, menţionează reprezentantul Metrou Uşor.

„Metrorex va ajunge ca RATB”

Acesta adaugă că, în timp ce mijloacele RATB sunt murdare şi vechi, trenurile de metrou sunt curate şi ajung la timp.

„Situaţia RATB este absolut jalnică. Iar dacă va trece la Primărie, Metrorex va ajunge exact ca RATB”, atrage atenţia Robert Costea, citat de economica.net.

Pe de altă parte, acesta spune că nu este normal să nu fie integrat transportul public din oraş şi că ar trebui să existe bilet unic pentru călătoriile cu RATB şi Metrorex.

„La ora actuală, RATB se consideră competitor al Metrorex. Ar fi ideal un transport integrat”, continuă reprezentantul Metrou Uşor, care spune că cele două companii de transport ar trebui gestionate de aceeaşi autoritate, dar nu de către Primăria Capitalei şi actulul edil-şef.

Costea aminteşte de iniţiativele mai vechi de înfiinţare a unei Autorităţi Metropolitate de Transport, dar care nu au avut efecte concrete până acum.

„Primăria nu are bani pentru susţinerea metroului”

Trecerea Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei, în condiţiile actuale, este o idee proastă, spune şi Cătălin Drulă, deputat şi membru al Comisiei de Transporturi. „Extinderea reţelei de metrou se face cu fonduri europene şi ar putea exista probleme din cauza acestui transfer”, explică Drulă, menţionând că Primăria nu îşi permite ca din bugetul său să construiască metroul.

„În al doilea rând, Primăria nu îşi permite să plătească subvenţiile pe care le primeşte acum Metrorex”, adaugă membrul Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor.

În al treilea rând, acesta atrage atenţia asupra riscului de pierdere a banilor europeni „Primăria este cea mai netransparentă, coruptă şi incompetentă instituţie în gestionarea fondurilor. Pe programul de finanţare 2014-2020, suntem foarte întârziaţi iar banii vor fi consumaţi abia spre sfârşitul exerciţiului. Orice întârziere creşte şi mai mult riscul de a pierde bani europeni”, avertizează Cătălin Drulă.

„Primăria nu are capacitatea instituţională să gestioneze metroul”

Gheorghe Udrişte, fost director general al Metrorex şi iniţiator al multor proiecte implementate acum de către companie, precum Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon, nu crede că este oportună trecerea companie de metrou de la Ministerul Transporturilor în subordinea Primăriei Capitalei.

„Primăria poate susţine Metrorex prin acordarea de avize şi punerea la dispoziţie a spaţiilor necesare pentru extindere”, spune fostul şef al Metrorex.

Acesta atrage atenţia asupra riscurilor pe care acest transfer l-ar putea avea asupra proiectelor cu finanţare externă. Potrivit lui, Metrorex are două miliarde de euro contractaţi din Europa, de la Banca Europeană de Investiţii şi fonduri aprobate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), dar şi de la Japonia (JICA). „Aceşti bani trebuie cheltuiţi sub autoritatea unei instituţii centrale. Primăria Capitalei nu are capacitatea de a gestiona o asemenea structură. Nu are Autoritate de Management pentru gestionarea fondurilor UE sau Autoritate Feroviară cum are Ministerul”, explică Udrişte.

„Primăria abia duce RADET-ul şi RATB-ul”

Şi un specialist în lucrări de proiectare pentru metrou a spus la rândul său că trecerea Metrorex în subordinea Primăriei nu este o idee bună. „Vor bloca investiţiile Metrorex cu finanţarea europeană”, avertizează specialistul care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Acesta spune că astfel de iniţiative, de transferare a Metrorex din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Primăriei, au mai existat şi în trecut. „Când era Berceanu ministru, Videanu primar şi Băsescu preşedinte, într-o şedinţă la minister s-a ajuns la concluzia că iniţiativa nu este bună. Este o problema de asigurare de fonduri”, explică specialistul.

Acesta consideră că Primăria Capitalei nu are capacitatea să gestioneze metroul, întrucât „abia duce RADET-ul şi RATB-ul”.

Propunerea ca Metrorex să treacă în subordinea Primăriei va fi supusă la vot în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 29 martie.

- Reclama -
Loading...
- Reclama -
Celion Dion Bucuresti

Ultimele stiri

Liviu Dragnea poate scapa astazi din puscarie!

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbate marţi cererea depusă de Liviu Dragnea de anulare a condamnării de 3...

Gabriela Firea anunta ca taxa pe oxigen se va plati incepand din luna martie

Primăria Capitalei va începe aplicarea vinietei Oxigen din luna martie, lunile ianuarie și februarie fiind pentru informarea cetățenilor și conștientizare, a declarat primarul Gabriela...

Primarul Sectorului 1 este total pe langa primarie: Habar n-are de o licitatie uriasa organizata sub nasul lui!

Primarul Sectorului 1 Dan Tudorache spune că licitația pentru construirea a 9 patinoare în valoare totală de peste 280 milioane de lei nu îi...

Nimic nu merge bine: O macara s-a rasturnat pe santierul Podului Ciurel

O macara s-a răsturnat luni pe şantierul Podului Ciurel din Capitală. Potrivit informaţiilor disponibile la acest moment, incidentul nu s-a soldat cu victime. Primăria Capitalei...

Vicepremierul Raluca Turcan anunta desfiintarea pensiilor speciale, cu excepția pensiilor militare și ale magistraților

PNL a luat decizia de a anula pensiile speciale cu excepția pensiilor militare și ale magistraților, a anunțat luni vicepremierul Raluca Turcan, precizând că...
- Reclama -

Mai multe stiri din Bucuresti

- Reclama -