Intra in contact cu noi

Bucuresti

”Voi face revolutie in materie de trafic in capitala!” Maine se implineste un an de cand Gabriela Firea este primar. Ce a facut?!

Publicat cu

pe

Primul an de mandat al primarului Gabriela Firea a fost unul plin de promisiuni, insa cu putine realizari si cu foarte multe scandaluri. In ceea ce priveste traficul rutier si poluarea, cele mai mari probleme ale Capitalei, nu s-a facut aproape nimic, orasul fiind blocat de traficul infernal. Cele 400 de autobuze, 100 de tramvaie si 100 de troleibuze, promise de primarul general, nu au fost cumparate, nu s-a lansat nici macar licitatia pentru achizitia lor, primaria lucrand un an la caietul de sarcini, s-a facut o singura banda unica, cea de pe DN1, insa este nefunctionala, zero km piste pentru biciclete, zero parcari noi. Asta in conditiile in care primarul general are majoritatea in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, iar primariile de sector si Guvernul sunt PSD, informeaza Hotnews.ro.

  • Pe 23 iunie 2016, Gabriela Firea a fost investita in functia de primar general, dupa castigarea alegerilor din 5 iunie 2016, ea devenind oficial primarul Bucurestiului.


„Voi face revolutie in materie de trafic in capitala. Am foarte multe solutii care vor decongestiona traficul. In primul rand, investitii masive in transportul public, voi propune acordarea de urgenta a bugetului necesar pentru ca aceste autobuze stricate sa intre in trafic. Impreuna cu Politia Capitalei vom face in asa fel incat sa avem un sistem de semaforizare inteligent asa cum se intampla in orice Capitala europeana. De asemenea, as dori sa se incheie de urgenta lucrarile la metroul din Drumul Taberei.  In jumatate de an se va vedea ca se vor schimba lucrurile in Bucuresti. Intr-o jumatate de an  se va circula mult mai usor in Bucuresti. Sunt solutii identificate. M-am consultat cu multi specialisti in domeniul traficului, transportului si toti mi-au spus ca desi avem un plan de mobilitate urbana multe lucruri nu se respecta”, a spus Gabriela Firea in  iunie 2016, potrivit digi24.ro
Promisiunile primarului Gabriela Firea
Gabriela Firea a promis inca din toamna anului trecut ca va cumpara 400 de autobuze, 100 de tramvaie si 100 de troleibuze, insa nu a reusit nici macar sa lanseze licitatia pentru achizitia acestora, desi anunta inca de atunci ca a finalizat caietul de sarcini. Edilul a promis si benzi unice RATB pentru fluidizarea traficului, insa a facut doar o singura banda, intre cartierul Baneasa si Piata Dorobanti, care a blocat traficul in nordul Capitalei si a fost inchisa a doua zi, dupa un urias scandal.
” Am solicitat tuturor institutiilor implicate in proiectul benzii unice ca demararea acestuia sa se faca intr-o perioada in care traficul este mai redus, respectiv imediat ce incepe vacanta elevilor. Pana atunci, vor fi luate toate masurile complementare care sa asigure eficienta acestui proiect, si ma refer atat la componenta de informare a populatiei cat si la suplimentarea efectivelor de politisti locali si de la circulatie in intersectii. De asemenea, RATB va spori numarul de autobuze care circula pe liniile care vor beneficia de acest culoar si va infiinta noi linii preorasenesti care sa preia o parte dintre navetistii care vin zilnic in Bucuresti. Chiar daca pentru ca efectele pozitive sa fie vizibile e nevoie de o perioada de acomodare, acest proiect, coroborat cu innoirea si suplimentarea parcului auto al RATB si cu extinderea sistemului de semaforizare inteligenta, reprezinta solutia pentru descongestionarea traficului in Bucuresti. Studiile de mobilitate arata clar ca implementarea benzilor unice genereaza o crestere cu 20% a vitezei de deplasare a autobuzelor si o diminuare cu pana la 25% a timpilor de asteptare in statii, iar costurile de operare ale RATB se diminueaza semnificativ¬, a declarat primarul Gabriela Firea la finalul lunii mai 2017. 
Principalul proiect al Gabrielei Firea in primul an de mandat a fost infiintarea a 21 de societati comerciale ale municipalitatii care ar urma sa presteze toate serviciile de care primaria are nevoie, de la constructia de locuinte pana la vanzarea de energie electrica. Aceasta masura a starnit foarte multe critici si un urias scandal,  Gabriela Firea fiind acuzata ca privatizeaza primaria si ca prin infiintarea acestor societati incearca sa eludeze legea achizitiilor publice. Deocamdata nu stim ce vor face aceste societati, ramane de vazut daca vor face licitatii, cat de transparente vor fi si ce efect vor avea asupra pietei.
Un alt scandal a fost cauzat de decorarea orasului pentru sarbatorile pascale, o premiera in Bucuresti, si de organizarea unor concerte in Piata Universitatii. Doua dintre concertele organizate de municipalitate in Piata Universitatii (unul de Ziua Europei si altul de Dragobete) au deranjat cursurile Facultatii de IStorie, iar profesorii si elevii au cerut interzicerea unuor astfel de evenimente in Piata Universitatii.
Controversata este si suma importanta alocata in 2017 pentru organizarea de evenimente. Astfel, la propunerea primarului general s-au alocat din bugetul primariei Capitalei de circa 4 miliarde lei, peste 180 milioane lei celor trei institutii care organizeaza spectacole, concerte, targuri, festivaluri si alte evenimente culturale. Mai exact,  Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti are un de circa 59 milioane lei, ARCUB –  73 milioane lei, iar  Centrul de Proiecte si Programe Educationale si Sportive pentru Copii si Tineret – 52 milioane lei. Circul si teatrele bucurestene mai primesc inca 350 de milioane de lei.
In plus, s-au alocat 55 milioane lei pentru biserici, printre care si Catedrala Manturii Neamului.
O decizie importanta in mandatul Gabrielei Firea a fost bagarea in insolventa a RADET. Parerile sunt impartite, daca pe termen lung este o decizie buna, insa pe termen scurt Bucurestiul a putut furniza apa calda si caldura in iarna care a trecut, in ciuda amenintarilor venite din partea ELCEN ca va opri furnizarea agentului termic. Pe termen lung insa, trebuie facute investitii masive in modernizarea retelei, un lucru greu de facut in conditiile in care RADET are datorii foarte mari de platit catre ELCEN (circa 3,5 miliarde lei potrivit unor estimari), si exista mai multe voci care spun ca regia nu va putea accesa fonduri europene daca se afla in insolventa.
In ceea ce priveste spatiile verzi din Bucuresti, primarul general a declarat ca va rascumpara/expropria parcurile retrocedate, insa pana acum nu a expropriat/cumparat niciun parc.
Nici pana acum nu stim cat de poluat este orasul, fiindca nu avem o retea functionala de monitorizare a calitatii aerului. Este adevarat, reteaua este in administrarea Ministerului Mediului, insa Primaria poate face si ea propriile masuratori.
In aprilie 2017, Gabriela Firea anunta ca „in curand” va fi functional un sistem operatitonal pentru managementul calitatii aerului in Bucuresti si vor fi amplasate 25 de statii fixe de monitorizare a calitatii aerului, 9 relocabile si alte 20 de echipamente pentru masurari indicative. Pana acum acest moment nu s-a facut.
Totusi, marile proiecte de infrastructura – blocate la venirea Gabrielei Firea la primarie, au fost deblocate: la pasajul subteran de la Piata Sudului se circula pe o banda pe sens, insa lucrarea care avea termen de finalizare decembrie 2015, nu a fost terminata, la pasajul Nicolae Grigorescu se lucreaza, la fel si la Ciurel, lucrarile de modernizare a bd. Liviu Rebreanu au fost terminate. Parcarea park&ride de la capatul Soselei Pantelimon este in continuare blocata. Pe de alta parte, nici pana acum nu au inceput lucrarile de largire a strazii Fabrica de Glucoza, promisa de primarul Sorin Oprescu inca din 2010, pentru care exista documentatia aprobata.


Chiar daca un an de mandat este un termen scurt la scara orasului, iar procedurile de licitatie si partea birocratica este greoaie (inainte de a face ceva trebuie sa faci studiu de fezabilitate, caiet de sarcini, licitatie, licitatia poate fi contestata, proiectare, durata de executie a lucrarii), dupa cele doua mandate ale Primarului Sorin Oprescu asteptarile bucurestenilor sunt foarte mari in ceea ce priveste rezolvarea problemelor pe care orasul le are cu traficul, poluarea si sistemul centralizat de incalzire.
Trafic si reducerea poluarii
  • Ce a promis Gabriela Firea in campania electorala:

– benzi unice pentru RATB, o retea viabila de piste pentru biciclete, extinderea numarului  de  intersectii incluse in sistemul de management  al traficului din Bucuresti (SMTB) si o colaborare cu programul global Waze Connected Citizens, care ofera autoritatilor informatii in timp real cu privire la trafic, gropi, accidente si ambuteiaje.
– transformarea RATB din regie autonoma in societate comerciala si un contract de delegare a gestiunii serviciului public de transport, contract prin care se vor stabili conditiile de prestare a serviciului si modul de acordare a compensatiei pentru diferenta de tarif aferenta gratuitatilor si reducerilor pentru transportul public.
„In baza unui audit, vor fi dimensionate corect subventiile acordate de municipalitate, pe baza costurilor de exploatare si a numarului real de beneficiari. Avand o incadrare exacta in parametri bugetari  a  activitatii,  va  fi  asigurat  parcul  de autovehicule necesar pentru acoperirea integrala a nevoilor de transport public. Se  va  face  o  evaluare  si  redimensionare  a tuturor traseelor, astfel incat sa se elimine redundantele si sa se asigure interconectarea traseelor de suprafata cu cele ale metroului. Dupa ce activitatea companiei de transport public va fi pusa pe baze economice sanatoase, va fi introdus biletul unic de calatorie,  valabil  atat  pe  mijloacele  de  transport de  suprafata  cat  si  pentru  metrou.  Biletul unic va putea fi achizitionat nu doar de la punctele clasice de vanzare a legitimatiilor de calatorie, ci si online. De asemenea, va exista si o versiune electronica a tichetului, pentru telefoanele mobile inteligente”, se arata in programul Gabrielei Firea.
– pentru parcarile publice de suprafata se va introduce sistemul de taxare automata, cu plata  online  sau  prin  sms.
– demararea unui amplu program, impreuna cu primariile de sector, de amenajare si construire  de  locuri  de  parcare  de  resedinta, astfel incat sa fie descongestionate arterele de circulatie.
– continuarea proiectului care prevede amenajarea parcarilor  de  tip Park&Ride,  amplasate  la  toate  portile  de intrare in oras, unde cei care fac naveta in Bucuresti sa-si poata lasa autoturismele pe timpul zilei, avand la dispozitie mijloace de transport in comun.

Vezi aici toate promisiunile

  • Ce a facut:  o banda unica nefunctionala, 0 km piste pentru biciclete, 0 parcari park&ride sau in zona centrala

Achizitionarea de autobuze si reorganizarea RATB
Pe langa promisiunile din campania electorala, Gabriela Firea promitea in toamna anului trecut ca va achizitiona 400 de autobuze, 100 de tramvaie si 100 de troleibuze si ca urmeze sa se lanseze licitatia, caietul de sarcini fiind gata. Licitatatia nu a fost lansata nici pana acum.
Totusi, vom avea wireless in autobuzele vechi. Licitatia pentru achizitionarea a  1.580 de aparatea fost lansata in luna mai, Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB)  fiind dispusa sa dea pana la 1,34 milioane de euro pentru a achizitiona acestui serviciu pe o perioada de 17 luni.
In ceea ce priveste reorganizarea RATB, regia functioneaza la fel, Gabriela Firea schimband doar consiliul de administratie numit de fostul Consiliu General, dupa ce statiile nu au fost deszapezite, la prima ninsoare mai serioasa. Si dupa schimbarea consiliului de administratie, la urmatoarea zapada serioasa, statiile tot pline de zapada au fost.
Citeste continuarea pe Hotnews.ro

Continua sa citesti
Reclama
Click pentru comentarii

Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bucuresti/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu Conecteaza-te

Lasa un raspuns

Bucuresti

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Publicat cu

pe

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa din Capitală.

Pe parcursul celor trei zile se vor găsi, în zona de test, biciclete și trotinete/vehicule electrice și vor avea loc concursuri cu premii.

De asemenea, va fi amenajată o zonă pentru accesorii handmade si va fi oferită o revizie gratuită pentru toți cei care vizitează expoziția.

Reclama

Pe lângă expoziția propriu-zisă, a fost gândită și o zonă de educație rutieră pentru copii.

Pretul unui bilet este de 30 de lei, iar programul de vizitare este între orele 10:00 – 19:00.

Beneficiază de gratuitate copiii sub 7 ani și persoanele care au donat sânge înainte de eveniment.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Publicat cu

pe

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut legături cu o elevă care era minoră în momentul începerii relaţiei.

Poliţiştii Capitalei, sub supravegherea unui procuror specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară şi un mandat de aducere, în Municipiul Bucureşti, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată, scrie Agerpres.

„La data de 9 aprilie, Secţia 9 Poliţie a fost sesizată de către directorul unei instituţii de învăţământ din Sectorul 2 cu privire la faptul că în spaţiul public ar fi apărut imagini în care o elevă, în vârstă de 18 ani, ar fi alături de un cadru didactic, în vârstă de 62 de ani”, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Reclama

În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că persoana în vârstă de 62 de ani este profesor în cadrul instituţiei menţionate.

De asemenea, din investigaţii a reieşit faptul că între elevă şi profesor ar fi început o relaţie din luna decembrie 2023, când aceasta avea vârsta de 17 ani.

În vederea administrării materialului probator, vineri a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, bănuitul fiind depistat şi condus la audieri.

Reclama

Cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.

„Cercetările sunt continuate de către Secţia 9 Poliţie, sub supravegherea procurorului specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul infracţiunii de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată”, arată sursa citată.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Publicat cu

pe

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția locală trebuie să revină pe stradă, la intrările în școli, la patrularea prin parcuri și să nu fie nevoită să acționeze drept “bodyguard” pentru primar/primăriță. Auzim, des, în campaniile electorale, că învățământul va deveni modern, inteligent, atractiv, european! Asta ar fi normalitatea.

Reclama

Andrei Florin-Mircea, candidatul Partidului Alternativa Dreaptă:

“Poliția Locală înapoi în stradă! Aceasta este promisiunea mea pentru părinții din Sectorul 1!

Poliția școlilor este proiectul pe care îl voi implementa, cu prioritate, în calitate de Primar al sectorului 1 și are în vedere ca fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1 să aibă permanent o patrulă a Poliției Locale în proximitate.

Reclama

Siguranța copiilor și liniștea părinților lor trebuie să devină o prioritate în sectorul nostru.

Polițistul local va fi persoana de contact prin care locuitorii Sectorului 1, de la cel mai mic la cel mai în vârstă, vor fi permanent în relație directă cu Poliția, atât locală, de sector, dar și cu cea națională. Polițistul va avea contact atât cu cetățenii, dar și cu instituțiile publice și private din zona sa.

Nu mai avem timp de pierdut cu promisiuni fantastice și demagogie! Avem nevoie de măsuri simple, ușor de aplicat imediat și cu efecte pe termen lung! Iar eu pot, vreau și știu cum să fac aceste lucruri să devină realitate!”

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani4 zile in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti4 zile in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica6 zile in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti6 zile in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția...

Bucuresti3 săptămâni in urma

Salarii mărite la Primăria Capitalei! Cine sunt fericiții câștigători?

Consilierii generali au adoptat, astăzi, un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților Primăriei Capitalei și ai instituțiilor subordonate acesteia....

Reclama

La mare cautare