Intra in contact cu noi

Bucuresti

Primarita Capitalei e rupta de realitate! Ce urgente are Bucurestiul si ce preocupari are ea?

Publicat cu

pe

In vreme ce Gabriela Firea trage toate franghiile ca primaria sa infiinteze peste 20 de firme cu bani publici, in Bucureşti exista doar 19 creşe de stat (în subordinea consiliilor locale), cu o capacitate de 3.890 de locuri, potrivit datelor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Municipiul Bucureşti.
Numărul de locuri din creşele de stat, unde sunt supravegheaţi şi îngrijiţi copii cu vârste de sub trei ani, nu satisface însă cererea având în vedere că în Capitală sunt 48.000 de copii cu vârsta până în trei ani, insa primaria e preocupata de cine iese in Piata Victoriei la proteste, nu de problemele reale ale orasului nostru.
Astfel, părinţii care vor să îşi înscrie copiii  la creşă pentru a se întoarce la muncă sunt puşi pe liste de aşteptare la cele mai multe dintre creşe. Pe unele liste de aşteptare figurau anul trecut şi 100 de copii, scrie Ziarul Financiar.

„Am vrut să înscriu copilul de doi ani la creşa Potcoava (sector 3 – n. red.) pentru că mi se terminase concediul de creştere a copilului, dar mi s-a spus că nu mai sunt locuri libere şi am fost trecută pe o listă de aşteptare, urmând să fiu sunată când se elibera un loc. A trebuit să încep munca şi tot nu am fost sunată, aşa că am optat pentru o creşă privată“, spune Ecaterina, 30 de ani, agent de vânzări în Bucureşti.

La creşele de stat părinţii achită doar contravaloarea mesei de 12 lei pe zi, în timp ce la creşele private tariful variază între 700 de lei program scurt (de la 7 dimineaţa la ora 13)  şi 1.500 de lei program de la şapte dimi­neaţa la şase seara.  La creşele unde este o edu­catoare la patru copii în loc de o edu­catoare la 15 copii şi unde se învaţă şi limbi străine tariful ajunge şi la 2.700 de lei pe lună.

„Infrastructura creşelor este dezvoltată haotic, mai este nevoie de creşe în Capitală, estimăm că cererea este mai mare cu cel puţin 20%, dar important este şi în ce zone se dezvoltă aceste creşe“, spune Cosmina Simiean, director al  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Municipiul Bucureşti. Ea mai spune că prelungirea concediului de creştere a copilului până la doi ani, dar şi orientarea părinţilor spre creşe private sau bone a contribuit la scăderea cererii pentru creşele de stat, dar cu toate acestea oferta nu satisface încă cererea.

Doar două creşe de stat are sectorul 2 din Capitală, iar o grădiniţă urmează să fie transformată în creşă (100 locuri) pentru a răspunde cererii. „În sectorul doi avem două creşe (Sinaia şi Ciobănaşului), dar când am văzut că primim cereri din partea părinţilor am decis să transformăm o grădiniţă care nu mai funcţiona în creşă, o renovăm din banii primăriei. Cererea nu este foarte mare, sunt mulţi părinţi care îşi ţin acasă copiii până la trei ani, când merg la grădiniţă, aşa am făcut şi eu. Avem 18 grădiniţe în sector, dezvoltate din banii de la bugetul primăriei, ultima a fost deschisă în 2009“, a spus Anatol Albu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 2.
Ultimele date de la Statistică arată că în Bucureşti erau înscrişi în creşe 3.548 de copii, în  2015,  din care 3.324 erau în creşe publice iar 224 de copii în creşe private.

Reclama

„Avem 80 de copii pe lista de aşteptare, nu mai sunt locuri libere“,  a spus un repre­zentant al creşei Sfântul Andrei din sectorul 5, unde sunt îngrijiţi 69 de copii în prezent.

Şi în sectorul 3 sunt liste de aşteptare la creşele de stat.
„Avem 60 de copii pe lista de aşteptare pentru creşă. Mulţi nu pot aştepta până în septembrie când se mai eliberează locuri şi găsesc alte soluţii. Momentan toate cele patru grupe funcţionează la capacitate maximă, cu 20 de copii. Din septembrie cei de pe lista de aşteptare ar putea găsi un loc la creşă“, a spus Vasilica Corodi, şef al centrului de zi „Trapezului“ din sectorul 3, ce oferă 80 de locuri la creşă pentru copii cu vârsta de până la trei ani. La o grupă de 20 de copii sunt trei infirmiere şi o asistentă.

Elena David, şef centru Titan (creşă), cu 270 de locuri, spune că presiunea a fost mai mare acum un an „când aveam pe lista de aşteptare şi 100 de copii, dar de când s-a deschis creşa Ghiocelul din sectorul 3 am mai trimis copii acolo. Acum mai avem pe lista de aşteptaare 40 de copii, cred că până în septembrie toţi vor găsi un loc la creşă“, a spus ea.

Alexandru Pascalin, director executiv în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 3, instituţie în subordinea Consiliul Lo­cal al sectorului 3, spune că pentru a acoperi nevoile părinţilor în sectorul 3 va mai fi des­chisă o creşă, cu o capacitate de 135 de locuri. „Peste două luni deschidem creşa Greieraşul, cu 135 de locuri în zona Trapezului“, a spus el. Sectorul 3 are în prezent o capacitate de 700 de locuri în cele patru centre de zi.
Situaţia din Capitală arată o criză de locuri în creşele de stat şi o întârziere în reacţia autorităţilor în încercarea de-a răspunde nevoii părinţilor, situaţie care se întâlneşte de altfel la nivelul întregii ţări.
În toată ţara, doar 18.115 copii erau înscrişi în creşe de stat, iar 696 erau înscrişi în creşe private în 2015, deşi sunt peste 600.000 de copii la nivel naţional cu vârsta până în trei ani, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

Reclama

Bucuresti

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Publicat cu

pe

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa din Capitală.

Pe parcursul celor trei zile se vor găsi, în zona de test, biciclete și trotinete/vehicule electrice și vor avea loc concursuri cu premii.

De asemenea, va fi amenajată o zonă pentru accesorii handmade si va fi oferită o revizie gratuită pentru toți cei care vizitează expoziția.

Reclama

Pe lângă expoziția propriu-zisă, a fost gândită și o zonă de educație rutieră pentru copii.

Pretul unui bilet este de 30 de lei, iar programul de vizitare este între orele 10:00 – 19:00.

Beneficiază de gratuitate copiii sub 7 ani și persoanele care au donat sânge înainte de eveniment.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Publicat cu

pe

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut legături cu o elevă care era minoră în momentul începerii relaţiei.

Poliţiştii Capitalei, sub supravegherea unui procuror specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară şi un mandat de aducere, în Municipiul Bucureşti, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată, scrie Agerpres.

„La data de 9 aprilie, Secţia 9 Poliţie a fost sesizată de către directorul unei instituţii de învăţământ din Sectorul 2 cu privire la faptul că în spaţiul public ar fi apărut imagini în care o elevă, în vârstă de 18 ani, ar fi alături de un cadru didactic, în vârstă de 62 de ani”, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Reclama

În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că persoana în vârstă de 62 de ani este profesor în cadrul instituţiei menţionate.

De asemenea, din investigaţii a reieşit faptul că între elevă şi profesor ar fi început o relaţie din luna decembrie 2023, când aceasta avea vârsta de 17 ani.

În vederea administrării materialului probator, vineri a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, bănuitul fiind depistat şi condus la audieri.

Reclama

Cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.

„Cercetările sunt continuate de către Secţia 9 Poliţie, sub supravegherea procurorului specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul infracţiunii de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată”, arată sursa citată.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Publicat cu

pe

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția locală trebuie să revină pe stradă, la intrările în școli, la patrularea prin parcuri și să nu fie nevoită să acționeze drept “bodyguard” pentru primar/primăriță. Auzim, des, în campaniile electorale, că învățământul va deveni modern, inteligent, atractiv, european! Asta ar fi normalitatea.

Reclama

Andrei Florin-Mircea, candidatul Partidului Alternativa Dreaptă:

“Poliția Locală înapoi în stradă! Aceasta este promisiunea mea pentru părinții din Sectorul 1!

Poliția școlilor este proiectul pe care îl voi implementa, cu prioritate, în calitate de Primar al sectorului 1 și are în vedere ca fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1 să aibă permanent o patrulă a Poliției Locale în proximitate.

Reclama

Siguranța copiilor și liniștea părinților lor trebuie să devină o prioritate în sectorul nostru.

Polițistul local va fi persoana de contact prin care locuitorii Sectorului 1, de la cel mai mic la cel mai în vârstă, vor fi permanent în relație directă cu Poliția, atât locală, de sector, dar și cu cea națională. Polițistul va avea contact atât cu cetățenii, dar și cu instituțiile publice și private din zona sa.

Nu mai avem timp de pierdut cu promisiuni fantastice și demagogie! Avem nevoie de măsuri simple, ușor de aplicat imediat și cu efecte pe termen lung! Iar eu pot, vreau și știu cum să fac aceste lucruri să devină realitate!”

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani4 zile in urma

Record de capturi de țigări de contrabandă în județele Dolj și Giurgiu în 2024!

În primele 3 luni ale anului 2024, autoritățile au capturat peste 14 milioane de țigarete, în valoare de peste 15...

Stirile Zilei4 zile in urma

Municipiul București intră în finala competiției ”Destinația Anului 2024”

Municipiul București intră în finala competiției Destinația Anului 2024, la categoria ”Orașe care inspiră”, iar Proiectul cultural ”Străzi deschise –...

Banio săptămână in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucurestio săptămână in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica2 săptămâni in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Reclama

La mare cautare