Intra in contact cu noi

Bucuresti

GALERIE FOTO – Cum arata la interior CEA MAI VECHE CASA din Bucuresti?! Nu te astepti la asta!

Publicat cu

pe

Casa Melik, devenita Muzeul National Theodor Pallady, este situata pe strada Spatarului nr. 22, in zona Armeneasca din Capitala, fiind atestata drept cea mai veche locuinta civila din Bucuresti.
Povestea spune ca la inceputul anilor 1800, mostenitorii proiectului au vandut casa pentru 1.400 de taleri, o suma destul de importanta in acea perioara, actuala locuinta revenind negustorului armean Kevork Nazaretoglu, unul dintre instaritii vremurilor. In anul 1822, Casa Melik a trecut printr-un prim proces de renovare, in care au fost realizate mici schimbari in interior, fara sa se intervina si la exteriorul cladirii, anunta Wall-Street.ro.
Ferita de ochii lumii, deseori trecand pe langa ea fara sa i se acorde foarte multa importanta, Casa Melik te intampina cu o gradina superba care in anotimpul cald iti taie rasuflarea cu multitudinea de trandafiri care infrumuseteaza spatiul. Actualul Muzeu National Theodor Pallady este un proiect reprezentantiv al arhitecturii traditionale romanesti, mai ales datorita cerdacului din lemn inchis cu geamuri, a scarii interioare tot din lemn, dar si a acoperisului cu streasina.

Poate fi considerata o adevarata capodopera arhitecturala romaneasca, iar modul in care a fost intretinuta pana in prezent ii creste si mai mult valoarea.
Casa poarta in momentul de fata numele celui mai important proprietar al ei, Iacob Melik, un sustinator al actiunilor revolutionare de la 1848 si autor al lucrarii L’Orient devant L’Occident, cel care s-a ocupat de renovarea casei in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, pastrandu-i stilul original.
Cea mai recenta renovare a proiectului din centrul Bucurestiului a avut loc in anul 2009. Muzeul Theodor Pallady s-a redeschis, astfel, dupa aproximativ sase luni in care a fost inchis pentru lucrari de reamenajare si de restaurare a operelor de arta.

In anul 1948, Iacob Melik pleaca in exil si se intoarce in Romania noua ani mai tarziu, cand se hotaraste sa isi recupereze proprietatea si in care se muta cu sotia sa. Dupa moartea acestora, din lipsa de mostenitori directi, casa devine azil pentru femeile armene sarace.
Muzeul adaposteste astazi colectia sotilor Serafina si Gheorghe Raut, in cadrul careia se evidentiaza cateva remarcabile panze semnate de Theodor Pallady, precum si un fond important de peste 800 de desene si gravuri ale marelui pictor roman, reprezentative pentru perioada lui pariziana. Acestea sunt expuse periodic in serii tematice.

Gheorghe Raut, director al filialei Bancii Marmorosch Blank din Paris si cunoscut colectionar de arta, a fost prietenul si admiratorul lui Theodor Pallady, pe care l-a gazduit in locuinta lui din Place Dauphine nr.12. Dupa intoarcerea artistului in Romania, Raut i-a pastrat desenele si picturile din atelier, pe care le-a donat Statului roman la sfarsitul anilor ‘60, impreuna cu propria colectie de arta.
Alaturi de lucrarile lui Pallady, colectia sotilor Raut prezinta pictura europeana din secolele XVI-XIX (franceza – Lubin Baugin, Edmond Aman Jean, Carolus Duran, olandeza – Jan van de Capelle, engleza, spaniola, romaneasca), sculptura antica greco-romana, egipteana, indiana, dar si sculptura renascentista italiana si franceza, textile, piese de mobilier, ceramica orientala si alte obiecte de arta decorativa, totul intr-un ansamblu complex si heteroclit. Prin diversitatea ei, colectia intregeste sugestiv perspectiva asupra colectionismului romanesc si european de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea.

Casa Melik este una dintre cele mai vechi cladiri civile din Bucuresti, spatiu care prezinta planimetrie de casa boiereasca cu influente ale arhitecturii vernaculare.
Proiectul este astazi cunoscut si sub numele de Muzeul Theodor Pallady la dorinta sotilor Raut, care au vrut, din admiratie si respect pentru celebrul pictor, cladirea sa ii poarte numele.
Sursa foto: MNAR / Muzeul Theodor Pallady

Bucuresti

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Publicat cu

pe

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa din Capitală.

Pe parcursul celor trei zile se vor găsi, în zona de test, biciclete și trotinete/vehicule electrice și vor avea loc concursuri cu premii.

De asemenea, va fi amenajată o zonă pentru accesorii handmade si va fi oferită o revizie gratuită pentru toți cei care vizitează expoziția.

Reclama

Pe lângă expoziția propriu-zisă, a fost gândită și o zonă de educație rutieră pentru copii.

Pretul unui bilet este de 30 de lei, iar programul de vizitare este între orele 10:00 – 19:00.

Beneficiază de gratuitate copiii sub 7 ani și persoanele care au donat sânge înainte de eveniment.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Publicat cu

pe

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut legături cu o elevă care era minoră în momentul începerii relaţiei.

Poliţiştii Capitalei, sub supravegherea unui procuror specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară şi un mandat de aducere, în Municipiul Bucureşti, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată, scrie Agerpres.

„La data de 9 aprilie, Secţia 9 Poliţie a fost sesizată de către directorul unei instituţii de învăţământ din Sectorul 2 cu privire la faptul că în spaţiul public ar fi apărut imagini în care o elevă, în vârstă de 18 ani, ar fi alături de un cadru didactic, în vârstă de 62 de ani”, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Reclama

În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că persoana în vârstă de 62 de ani este profesor în cadrul instituţiei menţionate.

De asemenea, din investigaţii a reieşit faptul că între elevă şi profesor ar fi început o relaţie din luna decembrie 2023, când aceasta avea vârsta de 17 ani.

În vederea administrării materialului probator, vineri a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, bănuitul fiind depistat şi condus la audieri.

Reclama

Cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.

„Cercetările sunt continuate de către Secţia 9 Poliţie, sub supravegherea procurorului specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul infracţiunii de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată”, arată sursa citată.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Publicat cu

pe

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția locală trebuie să revină pe stradă, la intrările în școli, la patrularea prin parcuri și să nu fie nevoită să acționeze drept “bodyguard” pentru primar/primăriță. Auzim, des, în campaniile electorale, că învățământul va deveni modern, inteligent, atractiv, european! Asta ar fi normalitatea.

Reclama

Andrei Florin-Mircea, candidatul Partidului Alternativa Dreaptă:

“Poliția Locală înapoi în stradă! Aceasta este promisiunea mea pentru părinții din Sectorul 1!

Poliția școlilor este proiectul pe care îl voi implementa, cu prioritate, în calitate de Primar al sectorului 1 și are în vedere ca fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1 să aibă permanent o patrulă a Poliției Locale în proximitate.

Reclama

Siguranța copiilor și liniștea părinților lor trebuie să devină o prioritate în sectorul nostru.

Polițistul local va fi persoana de contact prin care locuitorii Sectorului 1, de la cel mai mic la cel mai în vârstă, vor fi permanent în relație directă cu Poliția, atât locală, de sector, dar și cu cea națională. Polițistul va avea contact atât cu cetățenii, dar și cu instituțiile publice și private din zona sa.

Nu mai avem timp de pierdut cu promisiuni fantastice și demagogie! Avem nevoie de măsuri simple, ușor de aplicat imediat și cu efecte pe termen lung! Iar eu pot, vreau și știu cum să fac aceste lucruri să devină realitate!”

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani5 zile in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti5 zile in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politicao săptămână in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucurestio săptămână in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția...

Bucuresti3 săptămâni in urma

Salarii mărite la Primăria Capitalei! Cine sunt fericiții câștigători?

Consilierii generali au adoptat, astăzi, un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților Primăriei Capitalei și ai instituțiilor subordonate acesteia....

Reclama

La mare cautare