Intra in contact cu noi

Imobiliare

Ce face primaria Capitalei pentru locatarii din Greenfield? Interese imobiliare imense

Publicat cu

pe

Scandalul a izbucnit in februarie, anul acesta, când reprezentanţii proprietarilor din ansamblul rezidenţial de lux privat „Greenfield”, situat în Pădurea Băneasa, s-au prezentat la Primăria Capitalei pentru a cere deschiderea unui al doilea drum de acces către ansamblul rezidenţial, prin pădure, scrie bucuretifm.ro.
Din respectivul drum forestier, cunoscut în zonă şi ca „Vadul Moldovei”, 800 de metri sunt încadraţi în categoria „drum forestier”, iar 350 de metri sunt încadraţi în categoria de folosinţă „fond forestier”. Pe aceasta din urmă porţiune, drumul a fost creat în mod ilegal de către dezvoltatorul ansamblului rezidenţial de lux „Greenfield”, care a defrişat arbori, în pădure. În această acţiune, dezvoltatorul s-a folosit, în mod abuziv, de o ordonanţă preşedenţială şi a beneficiat de complicitatea autorităţilor, acuză Dan Trifu.

Istoricul scandalului „GREENFIELD”

După 9 ani de procese câştigate, ONG-urile de mediu au reuşit, în primăvara anului trecut, să forţeze Romsilva să închidă drumul forestier, în speţă cei 350 de metri din categoria de folosinţă „fond forestier”. Trebuie menţionat faptul că legislaţia în vigoare, Codul Forestier, interzice orice acces auto în zonele a căror categorie de folosinţă este de „fond forestier”, iar pe cei 800 de metri aflaţi în categoria „drum forestier” se permite doar accesul autovehiculelor Ocolului Silvic.
„GREENFIELD RELOADED”
Acum, scandalul în mijlocul căruia se află drumul forestier, stă să reizbucnească, după ce Autoritatea Locală a Sectorului 1 a iniţiat demersuri prin care cere schimbarea categoriilor de folosinţă de „drum forestier” şi, respectiv „fond forestier” de către guvern, iar drumul, care ar urma să fie declarat de interes local, ar urma să fie deschis pentru traficul auto general, spune şeful de la Ecocivica.

Desigur, acest drum ar urma să fie asfaltat pe cheltuiala Autorităţii Locale Sector 1 care ar urma să ducă şi utilitaţile, canalizarea şi apa, către ansamblul rezidenţial privat. Asta în timp ce dezvoltatorul de la „Greenfield” îşi asumase, iniţial, obligaţia de a aduce utilităţile şi de a asigura încă un acces dinspre Şoseaua de Centură, înainte de a începe să construiască. Printr-o hotărâre de guvern ar urma ca întreaga zonă de pădure să fie scoasă din categoria „fond forestier” şi să devină construibilă, a mai declarat Trifu.

Reclama

Interesele imobiliare care presează asupra Pădurii Băneasa

„În spatele demersurilor inițiate de către Primăria Sectorului 1 s-ar ascunde, de fapt, enorme interese imobiliare, care presează asupra Pădurii Băneasa sau a ceea ce a mai rămas din aceasta”, spune președintele Asociației Ecocivica, Dan Trifu.

Astfel, pe partea dreaptă a drumului forestier, mergând spre „Greenfield”, pădurea a fost retrocedată. Printre proprietari se află persoane importante, de la politicieni, până la oameni de afaceri. Proprietarii acestor loturi au beneficiat de așa-numite „amenajamente sumare”, aprobate, în mod ilegal, de către Garda Forestieră București, prin care se împărțea pădurea în loturi de 1100 de metri pătrați. Pentru a crea drumuri de acces către aceste loturi, au fost făcute defrișări ilegale, a declarat Dan Trifu.
„Garda Forestieră a constatat defrișările și l-a sancționat pe pădurar”, mai susține el.

„Amenajările, însă, au expirat. Acum, acești oameni importanți fac presiuni pentru deschiderea drumului forestier, pentru a putea începe construcția unor cartiere „de vis”, spune șeful de la Ecocivica.

Mai mult decât atât, începând din anul 2005, mai mult de 60 de hectare de pădure au fost, deja, defrișate, dintre care 10 hectare chiar sub ochii pădurarilor, conform lui Trifu. Rperezentantul Ecocivica spune că este vorba despre circa 5000 de metri cubi de lemn care au fost tăiați în mod ilegal și furați, neexistând documente pentru valorificarea materialului lemnos.
Interese ar există și pentru partea stângă a pădurii, pe direcția către „Greenfield”,
O altă presiune asupra Pădurii Băneasa constă în extinderea ansamblului rezidențial de lux „Greenfield”. Dezvoltatorii acestuia refuză să facă încă un acces în cartier dinspre Șoseaua de Centură, așa cum își asumaseră, inițial, obligația, făcând presiuni pentru deschiderea drumului forestier, a declarat Trifu. După deschiderea drumului numit Vadul Moldovei, autoritățile locale ale Sectorului 1 ar urma să aducă și utilitățile către „Greenfield”, un ansamblu rezidențial privat, preluând, astfel, o altă obligație asumată, inițial, de către dezvoltator, acuză șeful de la Ecocivica.
Un alt element de presiune este dat de școala din „Greenfield”. La această „școală de fițe”, cum o caracterizează șeful de la Ecocivica, vin foarte mulți copii din „cartierul Pipera al orașului Voluntari”. Părinții acestor copii fac presiuni pentru deschiderea drumului forestier, deoarece își aduc copiii la școală cu mașinile, în fiecare dimineață, și îi iau de la școală, la terminarea cursurilor, ceea ce creează ambuteiaje pe Aleea Teişani. Problema şcolii din „Greenfield” ar putea fi rezolvată foarte simplu cu ajutorul unui microbuz care să aducă copiii, dimineața, și să-i ducă acasă, la terminarea cursurilor, crede șeful Ecocivica.
Ansamblul rezidențial de lux, dezvoltat de către firma privată „Impact”, a început să fie construit prin 2007-2008, în baza unui Plan de Urbanism Zonal, adoptat de către Consiliul General al Municipiului București, dar anulat definitiv de către o instanță de judecată, în anul 2014.
Folosindu-se, în mod abuziv de o ordonanța preşedenţială și beneficiind de complicitatea autorităților, dezvoltatorul imobiliar a defrișat, în mod ilegal, arbori în Pădurea Băneasa, și a amenajat 350 de metri de drum, în prelungirea drumului forestier existent, acuză Trifu.
Accesul către „Greenfield”, cartier care a ajuns, acum la circa 5000 de locuitori, se realizează, după închiderea drumului prin pădure, dinspre DN1, pe Aleea Teişani. Locuitorii ansamblului rezidențial de lux sunt nemulțumiți de faptul că au o singură cale de acces, care este foarte aglomerată și se poate bloca, în cazul unor fenomene meteorologice extreme. Ei solicita deschiderea unui al doilea drum, prin Pădurea Băneasa.
În luna februarie, când s-a pus pentru prima data problema redeschiderii „Vadului Moldovei”, reprezentantul Romsilva, care administreză Pădurea Băneasa, și cel al Ministerului Mediului au explicat că există o porțiune de 800 de metri de drum forestier, care este, însă, destinat numai accesului autospecialelor Ocolului Silvic, conform legii. O a doua porțiune, de 350 de metri lungime, este încadrată chiar în categoria de folosință „fond silvic”, iar Codul Silvic interzice accesul public.

Dan Trifu, reprezentantul Asociației Ecocivica, spune și că dezvoltatorul nu și-a îndeplinit obligațiile ce-i reveneau, aceea de a lărgi breteaua de acces dinspre DN1 și de a construi o cale de acces dinspre Șoseaua de Centură, deși știa de circa doi ani că drumul prin Pădurea Băneasa, denumit „Vadul Moldovei”, a fost declarat forestier, a spus Trifu. Această atitudine a dezvoltatorului nu își are nici un temei, deoarece și autoritățile locale din orașul Otopeni ar dori construcția unui pasaj peste calea ferată și asigurarea accesului din Centură și pentru locuitorii din „Greenfield” și pentru cei din Otopeni., reprezentantul Romsilva, care administreză Pădurea Băneasa, și cel al Ministerului Mediului au explicat că există o porțiune de 800 de metri de drum forestier, care este, însă, destinat numai accesului autospecialelor Ocolului Silvic, conform legii. O a doua porțiune, de 350 de metri lungime, este încadrată chiar în categoria de folosință „fond silvic”, iar Codul Silvic interzice accesul public.

De altfel, compania „Impact” nu și-a îndeplinit nici alte obligații , asumate la început, precum aceea de a îngrădi ansamblul rezidențial de lux, pentru a împiedica accesul animalelor sălbatice și obligația de a racorda cartierul Greenfield la rețelele de apă și canalizare, obligație prevăzută în documentațiile de urbanism. Fapt pentru care apele uzate de la ansamblul rezidențial sunt deversate într-un iaz din Pădurea Băneasa, care a și refulat, distrugând un hectar de pădure, a explicat Dan Trifu
La vremea respectivă, în luna februarie, primarul general Gabriela Firea a dispus formarea unui grup de lucru, din care să facă parte reprezentanții asociațiilor de proprietari din Greenfield, ai dezvoltatorului imobiliar, ai Romsilva, ai Ministerului Mediului, ai Primăriei Sectorului 1 și ai Municipalității. Acesta ar fi trebuit să caute soluții pentru accesul către „Greenfield”.
Șeful acestui grup de lucru, viceprimarul general Aurelian Bădulescu spunea, a două zi după dezbaterea din februarie, că dezvoltatorul imobiliar este cel care i-a indus în eroare pe cei care au achiziționat locuințe în ansamblul rezidențial de lux „Greenfield” și că aceștia ar trebui să se întoarcă împotrivă dezvoltatorului, pentru a-l forța să-și îndeplinească toate obligațiile asumate inițial.
Acum, pare că Municipalitatea a pasat cartoful fierbinte numit „Greenfield” către Primăria Sectorului 1, unde problema ar putea fi rezolvată în liniște, mai departe de ochii publicului și de cei ai ONG-urilor de mediu.
Firește, vom încerca să obținem puncte de vedere în legătură cu acest subiect, atât de la Primăria Sectorului 1, cât şi de la Garda Forestieră București.

Viceprimarul general Aurelian Bădulescu: Cetățenii din Greenfield au fost duși în eroare de către dezvoltator!
„Dezvoltatorul încearcă să forțeze mâna Primăriei Capitalei, introducând în discuție termenul de „problemă social㔄, spune Viceprimarul general Bădulescu.Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, care este șeful grupului de lucru pentru rezolvarea problemei Greenfield, a declarat, în exclusivitate pentru București Fm, că dezvoltatorul cartierului rezidențial i-a indus în eroare pe cei care au cumpărat locuințe în acest ansamblu, cu privire la căile de acces.

„Acest dezvoltator ar dori ca, printr-o dispoziție de Primar General, să deschidem drumul prin pădure, cunoscut drept Vadul Moldovei. Din punct de vedere juridic, nu putem face acest lucru, deoarece există o hotărâre judecătorească definitivă care interzice accesul pe acest drum, iar încălcarea acestei hotărâri ar constitui infracțiunea de abuz în serviciu”, explică Aurelian Bădulescu.

Viceprimarul general mai spune că problemă accesului în ansamblul rezidențial privat Greenfield nu este una socială, deoarece legea definește această noțiune drept o problemă pe care o are un grup de persoane și pe care nu o poate rezolva prin forțe proprii.
„Proprietarii din Greenfield ar trebui să se îndrepte împotriva dezvoltatorului și să-i ceară să le rezolve problema de acces”, spune Bădulescu.
„În același timp, cartierul mai are o problemă gravă. El nu este legat la rețeaua de canalizare și deversează dejecțiile umane pe terenurile limitrofe. Este o gravă problemă ecologică și dezvoltatorul trebuie să intervină urgent pentru rezolvarea ei”, este de părere Viceprimarul Capitalei.

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Click pentru comentarii

Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bucuresti/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu Conecteaza-te

Lasa un raspuns

Imobiliare

Cladirile cu risc seismic din Bucuresti: Dupa 4 ani la primarie Nicusor Dan e tot in faza discutiilor!

Publicat cu

pe

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, și viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, Tomáš Boček, au discutat despre posibilitatea obținerii de fonduri pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din Capitală.

La sediul Primăriei Municipiului București a avut loc, săptămâna aceasta, o întâlnire între primarul general, Nicușor Dan, și viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, Tomáš Boček, în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea obținerii de fonduri pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din Capitală.

„Este important să identificăm toate sursele de finanțare disponibile astfel încât să putem accelera procesul de consolidare a imobilelor care reprezintă un risc din punct de vedere al siguranței.

Reclama

Urmează etape de discuții tehnice între specialiști și vom căuta în continuare căi cât mai eficiente de colaborare cu instituțiile financiare europene”, a spus Dan.

Continua sa citesti

Imobiliare

Acuzații de corupție în Primăria Capitalei: ”Hoția imobiliară din Parcului Herăstrău era vizibilă pentru toți”

Publicat cu

pe

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că a moștenit de la PNL și PSD ”doar jaf și hoție instituționalizată”, atunci când a ajuns în funcție, informează g4media.ro.

Ea a făcut aceste precizări în contextul în care DNA a anunțat marți mai multe percheziții într-un dosar de fraude cu terenuri ce au aparținut statutului, pentru care prejudiciul este estimat la circa 10 milioane de euro.

”Sentințe civile falsificate integral, expertize cadastrale măsluite, funcționari publici corupți, acesta este peisajul jafului generalizat din Parcul Herăstrău, care face obiectul celei mai recente anchete DNA. Hoția imobiliară din Parcului Herăstrău era vizibilă pentru toți cetățenii de bună credință. Poate acum înțelege toată lumea care era miza PUZ Sector 1 promovat de fosta administrație PSD, în frunte cu Dan Tudorache: betonarea spațiilor verzi și liber la construit în Herăstrău și Pădurea Băneasa. M-am luptat ca acest PUZ să nu intre în vigoare și am blocat în instanță adoptarea lui.

Reclama

La sfârșitul anului 2020, am început în administrația locală a Sectorului 1 o reformă fără precedent- arhitectul-șef a fost schimbat, iar compartimente esențiale au fost reorganizate pentru a servi comunitatea locală și nu rechinii imobiliari (Urbanism, Cadastru, Poliție Locală- Disciplina în Construcții, Taxe și Impozite etc.)”, prezicează Clotilde Armand citată de g4media.ro.

Continua sa citesti

Imobiliare

ANALIZĂ: Piața imobiliară a Bucureștiului se prăbușește. Efectele economice sunt mai grave decât se bănuia

Publicat cu

pe

O analiză Storia arată că piața imobiliară din București se prăbușește. Sunt analizate tranzacțiile din principalele zone din România, în primele nouă luni ale anului 2023. Cum au evoluat cele mai mari zone imobiliare din România în perioada ianuarie-septembrie 2023, pe baza anunțurilor publicate pe platforma imobiliară.

Storia: Brașovul a raportat cea mai mare creștere procentuală a prețurilor pentru locuințe noi, în timp ce Timișoara este orașul în care se găsesc cele mai mici chirii. Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș al țării, mai ales că prețurile locuințelor au crescut cu aproape 8%, iar chiriile s-au majorat cu cel puțin 13%, potrivit celei mai recente analize realizate de Storia. Analiza face parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii în cunoștință de cauză.

BUCUREȘTI: 32.200 de tranzacții încheiate, cu o scădere mai accentuată decât media națională
București este, în mod tradițional, principala piață imobiliară din România, întrucât aici se înregistrează anual aproximativ o treime din toate tranzacțiile imobiliare din țară, însă anul 2023 vine cu scăderi mai accentuate decât media națională.

Reclama

Astfel, în primele nouă luni ale anului, în Capitală s-au înregistrat peste 32.200 de tranzacții, în scădere cu 21% comparativ cu perioada similară din 2022, în contextul unei scăderi de 16% la nivel național.

Evoluția de pe parcursul anului a fost, însă una asemănătoare cu cea de la nivel național: în primul trimestru, numărul de tranzacții a scăzut cu aproape 22% comparativ cu primul trimestru al anului trecut, pentru ca trimestrul al doilea să aducă o scădere de 32%. Piața s-a redresat ușor în al treilea trimestru, când numărul de tranzacții a scăzut cu 9%.

Această evoluție a fost influențată în bună măsură de scăderea numărului de credite ipotecare acordate, pe fondul unor dobânzi în creștere în prima jumătate a anului. De altfel, datele arată că numărul ipotecilor active în București a fost de circa 15.500 în primele nouă luni ale anului, în scădere cu 22% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Aici există însă o evoluție oarecum surprinzătoare a pieței, întrucât primele două trimestre au adus scăderi de 19% și 44% pentru ca al treilea trimestru să aducă o creștere cu 1% a numărului de ipoteci.

Reclama

Prețurile locuințelor noi au crescut cu 3,5% în ultimul an

La fel ca în restul țării, prețurile la locuințe au crescut în acest an, în ciuda scăderii numărului de tranzacții. Astfel, în perioada ianuarie – septembrie 2023, proprietarii din București au solicitat în medie 1.539 de euro pe metru pătrat pentru locuințele noi, în creștere cu 4% comparativ cu perioada ianuarie – septembrie 2022.

Pe de altă parte, prețurile solicitate în anunțuri pentru locuințele vechi s-au majorat într-un ritm mai puțin alert, cu 3%, însă chiar și așa rămân mai mari decât cele ale locuințelor noi, întrucât proprietarii au solicitat în medie 1.626 de euro pe metru pătrat. Una dintre explicațiile pentru care, în medie, în București prețurile locuințelor noi sunt mai mici decât prețurile locuințelor vechi este legată de localizare și o analiză segmentată pe cartiere ar putea arăta că prețurile la locuințele noi sunt mai mari decât prețurile la locuințele vechi.

Reclama

Chiriile, în creștere în toate sectoarele

Între timp, chiriile au crescut în toate sectoarele Capitalei într-un ritm mai alert decât prețurile la locuințe. De altfel, creșterea medie minimă a fost de 10% indiferent de numărul de camere. În general, cele mai accesibile prețuri se înregistrează în sectoarele 4, 5 și 6, în timp ce Sectorul 1 este cel mai scump indiferent de numărul de camere.

Astfel, chiria pentru o garsonieră a variat, în medie, în perioada ianuarie – septembrie 2023 între 281 de euro în Sectorul 5 (+12%) și 381 de euro în Sectorul 1 (+11%), în timp ce pentru un apartament cu două camere proprietarii au solicitat o chirie cuprinsă între 420 de euro (+10%) în Sectorul 4 și 608 euro (+19%) în Sectorul 1.

Reclama

În cazul apartamentelor cu trei camere, chiriile au variat de la circa 491 de euro (+16%) în Sectorul 6 până la 868 de euro (+13%) în Sectorul 1.

CLUJ-NAPOCA rămâne cel mai scump oraș din România

Cluj este singurul județ în care numărul de tranzacții imobiliare a crescut în al treilea trimestru al anului comparativ cu perioada similară din 2022, în ciuda faptului că găzduiește cel mai scump oraș din România.

Reclama

În județul Cluj s-au înregistrat 6.532 de tranzacții imobiliare în primele nouă luni ale anului, în scădere cu 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cu alte cuvinte, piața din acest județ a avut o evoluție ușor mai bună decât media națională.

Astfel, dacă în primul trimestru numărul de tranzacții a fost cu 36% mai mic decât în trimestrul similar din 2022, în al doilea trimestru scăderea s-a temperat la 11%, pentru ca al treilea trimestru al acestui an să aducă o creștere a numărului de tranzacții cu aproape 10% față de iulie – septembrie 2022.

Este o tendință care se regăsește fidel și în evoluția numărului de ipoteci active, care a scăzut cu 35% în Q1 2023 vs. Q1 2022, cu 28% în Q2 2023 vs. Q2 2022 și cu numai 1% în Q3 2023 vs. Q3 2022. Astfel, numărul ipotecilor active în primele nouă luni ale anului a fost de 2,827, în scădere cu 22% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Reclama

De altfel, dintre cele 6 mari județe analizate, Cluj este singurul care a raportat o creștere a numărului de tranzacții în al treilea trimestru al anului, un aspect important mai ales în contextul în care orașul Cluj-Napoca este cel mai scump din România în privința proprietăților imobiliare.

Chiriile au crescut cu peste 14%

În cazul locuințelor noi disponibile la vânzare în orașul Cluj-Napoca, prețul mediu pe metru pătrat pentru perioada ianuarie – septembrie 2023 a fost de 2.480 euro, în creștere cu 6% comparativ cu ianuarie – septembrie 2022.

Reclama

În plus, prețurile din Cluj-Napoca au crescut chiar într-un ritm mai accelerat în cazul locuințelor vechi și s-au apropiat mult de cele ale locuințelor noi. De exemplu, proprietarii au solicitat în medie 2.383 de euro pe metru pătrat pentru o locuință veche, cu 8% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Astfel, pentru locuințele noi, proprietarii au solicitat un preț mediu cu circa 2% mai mare decât în cazul locuințelor vechi.

Procentual, prețurile au crescut și mai mult pe segmentul chiriilor, iar Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară, cu o chirie medie de 333 de euro pentru garsoniere în perioada ianuarie – septembrie 2023, în creștere cu 13% comparativ cu perioada similară din 2022.

Reclama

Între timp, apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 516 euro, corespunzător unei creșteri de 16%, pentru ca apartamentele cu trei camere să ajungă la 650 de euro, în creștere cu 20%.

BRAȘOV: orașul cu cea mai mare creștere de preț pentru locuințe noi

Prețurile locuințelor noi din Brașov au crescut cel mai mult în acest an din punct de vedere procentual, ceea ce a condus la un decalaj de peste 21% față de prețurile locuințelor vechi. Județul Brașov a înregistrat 6.981 de tranzacții imobiliare în primele nouă luni ale anului. Și în acest caz vorbim despre o scădere comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă aceasta este de 9%, mult sub media națională de peste 16%.

Reclama

După o scădere inițială de 9% în primul trimestru, urmată de o scădere și mai pronunțată de 14% în al doilea trimestru, și în cazul Brașovului se observă o revenire a pieței imobiliare în al treilea trimestru, când scăderea s-a plafonat la mai puțin de 4%.

Mai important de menționat este însă că Brașov luptă cot la cot cu județele Timiș și Cluj pentru a fi județul cu cel mai mare număr de tranzacții după București. Datele arată că, după primele nouă luni ale anului, Brașov este la numai 18 tranzacții în spatele Timișului.

În primele trei trimestre ale anului, brașovenii au avut în total 2.147 de ipoteci active, în scădere cu circa 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Și aici se remarcă evoluția bună din al treilea trimestru, când numărul ipotecilor a înregistrat un avans de aproape 6% comparativ cu Q3 2022.

Reclama

Cel mai mare decalaj între locuințe noi și vechi

Pe lângă numărul de tranzacții imobiliare, Brașov s-a evidențiat în acest an și prin prisma evoluției prețurilor la locuințe în municipiul de reședință cu același nume.

Astfel, dintre cele șase orașe analizate, Brașov este cel în care s-a înregistrat cea mai mare creștere procentuală a prețurilor la locuințele noi. Prețurile solicitate în anunțuri au crescut cu 12% în perioada ianuarie – septembrie 2023 comparativ cu perioada similară a anului trecut, pentru a ajunge la 1.921 de euro pe metru pătrat.

Reclama

Și locuințele vechi, aflate cel puțin la a doua vânzare, au înregistrat creșteri de prețuri consistente, întrucât prețul mediu solicitat de proprietari a fost de 1.585 euro pe metru pătrat, în urcare cu 6%.

Brașovul este însă orașul cu cea mai mare discrepanță între prețul mediu pentru locuințele noi și prețul mediu pentru locuințele vechi. Mai exact, pentru perioada analizată, un metru pătrat într-o locuință nouă a costat cu peste 21% mai mult decât un metru pătrat într-o locuință veche, în condițiile în care celelalte mari orașe din România au raportat diferențe mai mici de 10%.

În cazul chiriilor, Brașov a înregistrat a doua cea mai mare creștere a prețului mediu dintre cele șase orașe analizate. Proprietarii au solicitat în medie o chirie de 299 de euro pentru o garsonieră (+17%), 449 de euro pentru un apartament cu două camere (+18%) și 600 de euro pentru un apartament cu trei camere (+24%).

Reclama

TIMIȘOARA: orașul cu cele mai mici chirii

Județul Timiș a raportat cel mai mare număr de tranzacții imobiliare după București, în timp ce orașul Timișoara este cel mai accesibil din punctul de vedere al prețurilor la chirii.

La capătul primelor nouă luni ale anului, județul Timiș se laudă cu cel mai mare număr de tranzacții imobiliare după București. Mai exact, 6.999 de locuințe și-au schimbat proprietarii în acest interval, cu circa 20% mai puține decât în perioada similară a anului trecut.

Reclama

Scăderea generală este ușor mai ridicată comparativ cu media națională de 16%, însă trendul este unul tipic și în cazul acestui județ din vestul României. Mai întâi, numărul de tranzacții a scăzut cu 35% în primul trimestru, pentru ca scăderea să se diminueze apoi la 20% în al doilea trimestru. În schimb, în al treilea trimestru al anului tranzacțiile au scăzut cu numai 2% față de trimestrul similar din 2022.

Povestea este foarte asemănătoare și în cazul ipotecilor active. Numărul acestora a scăzut cu 35%, 27% și 2% în cele trei trimestre ale anului, pentru ca la finalul lunii septembrie 2023 să existe 3.210 ipoteci active, în scădere cu 21% față de primele nouă luni ale anului trecut.

Cea mai mică majorare de preț la achiziție și chirie

Reclama

Dintre cele șase orașe principale analizate, Timișoara, municipiul de reședință al județului Timiș, a raportat cea mai redusă creștere procentuală a prețurilor la locuințe, indiferent că este vorba despre cele noi sau despre cele aflate cel puțin la a doua vânzare.

În cazul locuințelor noi, prețul mediu în perioada ianuarie – septembrie 2023 a fost de 1.496 de euro, cu 2,9% mai mare comparativ cu ianuarie – septembrie 2022. Aceeași tendință este vizibilă și în cazul locuințelor vechi: prețul mediu solicitat a fost aici de 1.426 de euro pe metru pătrat, în creștere cu 4% comparativ cu ianuarie – septembrie 2023.

În general, prețul mediu pentru o locuință nouă este cu 4% mai mare decât în cazul unei locuințe vechi.

Reclama

În același timp, Timișoara este și orașul cu cea mai mică majorare procentuală a prețului mediu pentru închirierea unei locuințe. Proprietarii au solicitat în primele nouă luni ale anului 2023 o chirie medie de 234 de euro pentru o garsonieră, cu 11% mai mult decât în ianuarie – septembrie 2022.

În rest, creșterile au fost ușor mai mari, întrucât apartamentele cu două camere s-au închiriat în medie cu 376 de euro, corespunzător unei creșteri de 13%, în timp ce pentru apartamentele cu trei camere proprietarii au solicitat 426 de euro pe lună, cu 12% în plus față de perioada anterioară analizată.

Notă: Datele despre numărul de tranzacții imobiliare și numărul ipotecilor active sunt furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și sunt disponibile la nivel de județ, în timp ce datele despre prețurile la locuințe și valoarea chiriilor sunt calculate pe baza anunțurilor publicate pe platforma imobiliară Storia și sunt disponibile la nivel de oraș.

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani24 de ore in urma

Guvernul iar face manevre pe spatele contribuabililor la buget! Marii producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină!

BAT și Philip Morris România, mari producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină și solicită...

Sectorul 124 de ore in urma

Surpriză majoră la Sectorul 1! Andrei Florin-Mircea de la Alternativa Dreaptă are 21% în sondaje

Potrivit unui sondaj, dacă duminca viitoare ar avea loc alegeri locale Clotilde Armand (USR PMP FD) ar lua cele mai...

Bucurestio zi in urma

Vine vara bine-mi pare! Locurile de joacă din Sectorul 1 se închid! Clotilde Armand nu își asumă…

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că de luni locurile de joacă din sectorul pe care îl administrează ar putea...

Culturao săptămână in urma

Bucură-te de Zilele Teatrului la Țăndărică

Luna martie este foarte importantă pentru iubitorii de teatru, deoarece cuprinde trei evenimente importante care celebrează această formă de artă,...

Banio săptămână in urma

BAT construiește o companie a viitorului, in care sustenabilitatea are un rol principal!

BAT construiește o companie a viitorului,in care sustenabilitatea are un rol principal iar obiectivele BAT in domeniul sustenabilitatii sunt clare:...

Timp libero săptămână in urma

Avertizări meteo de vreme rea in Bucuresti

ANM a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale...

Reclama

La mare cautare