Intra in contact cu noi

Sanatate

Bucurestiul a devenit capitala sobolanilor si tantarilor! Pana si Negoita recunoaste ca Primaria Capitalei nu face mai nimic!

Publicat cu

pe

Bucurestiul are doua probleme majore: sobolanii si tantarii. In zone intregi din oras, insectele – in special tantarii-tigru, care pot fi purtatorii unor boli periculoase, sunt omniprezente. Strazile orasului sunt invadate de sobolani, si ei un pericol de sanatate publica. Combaterea tantarilor este facuta de Primaria Capitalei prin Centrul de Protectia Plantelor, cu doar  9 autoutilitare cu instalatii de pulverizare, deservite de 18-20 salariati, potrivit informatiilor transmise de municipalitate la solicitarea HotNews.ro. Chiar si primarul Sectorului 3 recunoaste ca actiunile Primariei Bucuresti sunt ineficiente.
Pe langa numarul mic de angajati si utilaje, raportat la scara orasului, problema majora este ca primaria aplica aceste tratamente doar in parcuri, cimitire si pe strazile unde exista aliniamente stradale (arbori plantati pe domeniul public), astfel ca raman zone intregi neacoperite, in special in zonele de case. Chiar daca cei care locuiesc la curte aplica individual astfel de tratamente, ele nu au niciun efect deoarece actiunea trebuie facuta unitar, in toata zona, tantarii venind imediat de la vecini. Reprezentantii municipalitatii spun ca legea le permite sa aplice tratamente doar in aceste locuri.
„Centrul de Protectie a Plantelor are obligatia de a efectua tratamentele de combatere a tantarilor in spatiul vegetal in parcurile si aliniamentele administrate de ALPAB, precum si in parcurile si aliniamentele administrate de primariile sectoarelor 1-6. Centrul de Protectie a Plantelor nu aplica tratamente de combatere a tantarilor in curtile private precum si pe alte spatii verzi cu exceptia aliniamentelor stradale in Municipiul Bucuresti. Pentru actiunea de combatere a tantarilor care a fost efectuata impreuna cu actiunea de combatere a daunatorilor la plante ( tratamente fitosanitare) au fost folosite un numar de 9 autoutilitare cu instalatii de pulverizare (ULV si pistol pulverizare), deservite de un numar de 18-20 salariati”, se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.
Pentru anul 2017, pana in prezent, costul pentru achizitionarea substantelor pentru combaterea tantarilor a fost de de 2.794.215,2 lei cu TVA inclus , aproximativ 607.438 euro.
„Costurile pentru carburant si cheltuielile de personal vor putea fi estimate la finalul campaniei intrucat tratamentele de combatere a tantarilor au fost comune cu cele de combatere a bolilor si daunatorilor la plante (tratamente fitosanitare). Aplicarea tratamentelor este supravegheata de personalul cu atributii din cadrul Centrului de Protectie a Plantelor”, se mai arata in raspunsul transmis de Primaria Capitalei. 
Atribuirea contractului pentru furnizarea substantelor cu care se face combaterea tantarilor a fost in centrul unui imens scandal.
Pe 28 martie 2017, Centrul pentru Protectia Plantelor a atribuit un acord cadru pe 4 ani, cu valoarea maxima de 23 milioane lei fara TVA firmei Fitodep Viridana SRL, infiintate in urma cu doua luni de catre Virgil Lucian Constantin, directorul Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi „Turris” din Teleorman. Asociatia de vanatoare a fost infiintata in anul 1998 , printre altii, de actualul presedinte al PSD, Liviu Dragnea. Din conducerea asociatiei face parte si Petre Pitis, directorul general si presedinte al firmei Tel Drum, a dezvaluit la vremea respectiva Romania Libera.
Reamintim ca in perioada decembrie 2015- iulie 2016 nu s-au aplicat deloc tratamente pentru combaterea tantarilor si sobolanilor deoarece contractul cu 3D Romania, firma care presta aceste servicii, a expirat in decembrie 2015, iar Primaria Capitalei nu a finalizat licitatia pentru desemnarea altui operator.
Pe scurt, licitatia pentru delegarea serviciului de dezinsectie si deratizare nu s-a realizat la timp deoarece Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu a adoptat strategia de dezinsectie si deratizare, dar si din cauza modificarii Legii serviciului de salubrizare a localitatilor si a legislatiei in domeniul achizitiilor publice.
In februarie 2016, Consiliul General a decis demararea unei proceduri de achizitie publica pentru atribuirea in regim de urgenta a contractului pentru prestarea serviciilor de dezinsectie, deratizare si dezinfectie, pe o perioada de cel putin un an si jumatate, pana la finalizarea licitatiei mari, privind delegarea serviciului. Insa nici aceasta procedura nu s-a finalizat.
Pe 20 aprilie 2016, Primaria Capitalei a lansat licitatia pentru atribuirea unui acord cadru pe 18 luni pentru deratizare si combatere tantari, valoarea maxima fiind 46.049.329 lei, insa licitatia este inca in desfasurare, au fost contestatii.
Nu se stie ce se va intampla cu aceasta licitatie in conditiile in care Gabriela Firea a cerut Consiliului General permisiunea de a infiinta o firma pentru deratizare si dezinsectie.
Chiar daca in vremea in care un operator privat presata activitatea de deratizare si dezinsectie costurile erau mai mari, se prestau aceste servicii in tot orasul. De exemplu, in anul 2013 pentru combaterea tantarilor s-au cheltuit circa 17 milioane lei, iar pentru deratizare 12,6 milioane lei. In 2014 s-au alocat pentru cele doua activitati putin peste 30 milioane de lei.
Țânțarul tigru asiatic este originar din zonele temperate și tropicale ale Asiei și a ajuns, în ultimii ani, și în Europa, fiind semnalat inclusiv în București. Această specie este considerată ca fiind specia cu cea mai mare capacitate invazivă și, potrivit specialiștilor de la Institutul Cantacuzino, poate fi purtătoarea a peste 20 de specii de virusuri, printre care febra oaselor rupte (Denga), febra virală Chikungunya şi meningita West Nile, afecțiune care a omorât, în 2016, în țara noastră, 19 persoane dintre cele 93 la care a fost diagnosticată.
Primarul sectorului 3, Robert Negoita, a postat pe pagina de Facebook ca a primit mai multe sesizari de la cetateni.
„Primesc, in special in ultima perioada, numeroase solicitari pentru dezinsectie. Da, exista o problema cu tantarii si, desi Centrul pentru Protectia Plantelor din PMB a facut si are actiuni, la care si noi ajutam, este nevoie de mai mult”, a postat acesta.
Edilul recunoaste ca trebuie facuta o actiune integrata.
„La ora asta problema consta in faptul ca Primaria Capitalei nu are contract sa faca dezinsectia, deratizarea si deparatizarea. Noi cei de la sectoare am incercat sa o ajutam, fiindca ne-a dat si noua atributii pe parte asta. Nu este eficient. Daca d-voastra dati de tantari la d-voastra in ograda, eficienta este zero, de asta nici nu este la sectoare, ea este la municipalitate fiindca toata problema se trateaza stiintific, trebuie dat peste tot. Daca ai ratat ceva este o problema”, a explicat edilul.
Combaterea sobolanilor
Din august 2016, de combaterea sobolanilor se ocupa primariile de sector. Ca si in cazul tantarilor, problema este ca tratamentele nu se fac integrat, actioneaza doar pe domeniul public, iar pe domeniul privat nu verifica nimeni ce se intampla.
„Noi aplicam tratamente de combatere a sobolanilor in toate spatiile publice – piete, parcuri, parculete, locuri de joaca, punem capcane cu otrava. Asociatiile de proprietari si cei care locuiesc la curte au obligatia sa faca la fel in spatiile private. O parte isi fac, alta nu. Daca nu isi fac toti, degeaba. Noi nu putem sa facem in spatiile private, nu ne permite legea. Am facut inclusiv solicitari scrise catre asociatiile de proprietari, dar degeaba.  Singura varianta este sa incepem sa-i amendam”, a declarat primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, pentru HotNews.ro.

Continua sa citesti
Reclama
Click pentru comentarii

Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bucuresti/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu Conecteaza-te

Lasa un raspuns

Sanatate

Cele mai poluate locuri din Bucuresti in 2023

Publicat cu

pe

Poluarea aerului este una dintre principalele cauze care duc la afecțiuni pulmonare în cadrul cetățenilor, cei mai vulnerabili fiind copiii sau persoanele cu boli cronice. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea duce la peste 7 milioane de morți premature în fiecare an, informează Rador.

Bucureştiul este unul dintre cele mai unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. Unul dintre factorii principali ce alimentează poluarea din capitala României este traficul auto (aproximativ 60%).

În cadrul proiectului „I’velo x Aerlive: Aer pentru bicicliști”, 10 stații I’velo din oraș București au fost monitorizate, în perioada august – noiembrie 2023, prin intermediul senzorilor Aerlive, informează Rador Radio România:

Reclama

Ministerul Mediului: Bulevardul Libertății numărul 12, Sector 5,

Piața Alba Iulia: Bulevardul Unirii numărul 73,

Centrul Vechi: Strada Franceză numărul 62,

Reclama

Piața Revoluției,

Kaufland: Strada Sergent Năstase Pamfil numărul 2,

Bulevardul Aviatorilor 72,

Reclama

Piața Arcul de Triumf,

Sky Tower: Barbu Văcărescu numărul 260,

Piața Presei,

Reclama

Piața Operei: Splaiul Independenței numărul 94.

Acestea sunt locații centrale ale orașului, intens circulate de mașini și de pietoni. Informațiile privind calitatea aerului colectate din aceste zone au fost relevante. În urma datelor colectate, s-a concluzionat că cel mai poluat loc din București este Centrul Vechi.

Reclama
Continua sa citesti

Sanatate

Sedinta de vineri a Consiliului General al Capitalei: Spitalele Bucurestiului vor fi digitalizate

Publicat cu

pe

Consiliul General al Municipiului București urmează să dezbată în şedinţa de vineri, 28 iulie, nouă proiecte de investiţii în infrastructura digitală a spitalelor, pentru care Primăria Capitalei va solicita finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, scrie Agerpres.

Viceprimarul Horia Tomescu a precizat că proiectele vizează achiziţii de componente hardware, precum şi integrarea spitalelor din subordinea municipalităţii într-un sistem, cu informaţii despre medicamentele administrate, materialele folosite, dar şi fişele pacienţilor.

Proiectele totalizează 50,5 milioane lei şi vizează nouă spitale din subordinea PMB:

Reclama

– Spitalul Clinic de boli infecţioase şi tropicale “Victor Babeş” – proiectul “Modernizarea infrastructurii digitale” în cuantum de 5.934. 411 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare totala de 5. 877. 410 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a unităţii sanitare – 57.001 lei;

– Spitalul Clinic “Dr. Ion Cantacuzino” – proiectul “Modernizarea reţelei de calculatoare, asigurarea cerinţelor de securitate necesare funcţionării corespunzătoare a aplicaţiilor clinice şi non clinice şi digitalizarea fluxurilor de documente”, în valoare de 6.468.434 lei, dintre care cheltuieli nerambursabile 5. 876. 234 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti – 592.200 lei;

– Spitalul Clinic Colentina – proiectul “Digitalizarea fluxurilor interne de documente şi a modalităţii de interacţiune cu terţii” în cuantum de 5.876.234 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

Reclama

– Spitalul Clinic Filantropia – proiectul “Digitalizarea activităţii” în cuantum de 5.901.186 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile 5.877.386 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie – 23.800 lei (inclusiv TVA);

– Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor – proiectul “Implementarea unei platforme informatice integrate pentru creşterea adresabilităţii şi interoperabilităţii”, în valoare de 6.225.376 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare de 5.877.392 lei, iar contribuţia proprie – 347.984 lei;

– Spitalul Clinic de Copii “Doctor Victor Gomoiu” – proiectul “Îmbunătăţirea infrastructurii digitale”, în cuantum de 5.865.655 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

Reclama

– Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” – proiectul “Creşterea nivelului de digitalizare”, în cuantum de 5.877.410 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

– Spitalul Clinic “Sfânta Maria” – proiectul “Sistem integrat de guvernanţă a datelor”, în cuantum de 5.856.620 lei (inclusiv TVA);

– Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor pentru Tineri “Sf. Stelian” – proiectul “Îmbunătăţirea activităţii specifice medicale a spitalului prin implementarea unei platforme securizate de creştere a siguranţei pacientului şi a unei platforme pentru managementul fluxului de documente” în cuantum de 2.938.117 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile.

Reclama

Într-o postare pe Facebook, viceprimarul Capitalei Horia Tomescu arată că acesta este ultimul apel de proiecte pentru componenta “Sănătate” din PNRR.

El menţionează că municipalitatea a depus până în prezent patru proiecte de spitale noi cu o valoare de finanţare de 1,1 miliarde lei pentru componenta “Infrastructură spitalicească nouă”, dintre care a fost aprobat unul de 51 milioane lei.

Potrivit lui Tomescu,  au mai fost depuse 11 proiecte cu o valoare de 196 milioane lei pentru componenta “Unităţi de asistenţă medicală ambulatorie”, fiind aprobate şase în valoare de 24 milioane lei.

Reclama

Pentru componenta “Reducerea riscului de infecţii nosocomiale”, au fost depuse zece proiecte cu o valoare de 216 milioane lei, iar cinci în valoare de 46 milioane lei au fost aprobate.

Proiectele care nu au fost aprobate sunt trecute pe lista de rezervă.

Horia Tomescu completează că trei proiecte cu o valoare de 67 milioane lei pentru componenta “Secţii de terapie intensivă pentru nou-născuţi” se află în evaluare la ministerul de resort.

Reclama

“Proiectele care nu au primit finanţare prin PNRR nu vor fi uitate la sertar, avem soluţii de finanţare din alte fonduri europene şi le vom face să devină realitate”, transmite viceprimarul Capitalei.

Continua sa citesti

Sanatate

Viceprimarul Stelian Bujduveanu: Continuăm activitatea de vânzare a cabinetelor medicale din București

Publicat cu

pe

Stelian Bujduveanu, viceprimarul liberal al Capitalei, anunță continuarea activității care are ca scop vânzarea de cabinete medicale.

„Vor fi scoase la vânzare alte 4 cabinete medicale, situate în Policlinicile Vitan și Apusului (sectoarele 3 și 6 din București).

Toate detaliile referitoare la spațiile, procedurile și termenele de depunere a documentelor sunt publice și le găsiți aici.

Reclama

Punem la lucru patrimoniul orașului, în interesul locuitorilor Capitalei”, transmite viceprimarul municipiului București.

Continua sa citesti
Reclama
Bani4 ore in urma

Guvernul iar face manevre pe spatele contribuabililor la buget! Marii producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină!

BAT și Philip Morris România, mari producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină și solicită...

Sectorul 14 ore in urma

Surpriză majoră la Sectorul 1! Andrei Florin-Mircea de la Alternativa Dreaptă are 21% în sondaje

Potrivit unui sondaj, dacă duminca viitoare ar avea loc alegeri locale Clotilde Armand (USR PMP FD) ar lua cele mai...

Bucuresti4 ore in urma

Vine vara bine-mi pare! Locurile de joacă din Sectorul 1 se închid! Clotilde Armand nu își asumă…

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că de luni locurile de joacă din sectorul pe care îl administrează ar putea...

Culturao săptămână in urma

Bucură-te de Zilele Teatrului la Țăndărică

Luna martie este foarte importantă pentru iubitorii de teatru, deoarece cuprinde trei evenimente importante care celebrează această formă de artă,...

Banio săptămână in urma

BAT construiește o companie a viitorului, in care sustenabilitatea are un rol principal!

BAT construiește o companie a viitorului,in care sustenabilitatea are un rol principal iar obiectivele BAT in domeniul sustenabilitatii sunt clare:...

Timp libero săptămână in urma

Avertizări meteo de vreme rea in Bucuresti

ANM a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale...

Reclama

La mare cautare