Intra in contact cu noi

Sanatate

Ambulanta Bucuresti a ajuns afacere de familie! Sotii Grosu SPONSORIZATI de firma cu care ambulanta are contract!

Publicat cu

pe

Ambulanta Bucuresti a ajuns o afacere de familie in ultimii ani. Spre exemplu, in 2010, dr. Alis Grasu era directorul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), iar soțul ei, dr. Cristian Grasu, era director medical. SABIF avea un contract cu firma SODEXO PASS ROMÂNIA SRL, având drept  obiect distribuția de tichete de masă către angajații instituției. În același timp, firma SODEXO era sponsor al asociației soților Grasu, scrie romanialibera.ro.
Familia Grasu este o familie importantă în Sănătatea românească. Mai precis în medicina de urgență. Dr. Cristian Grasu este medic și secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Dr. Alis Grasu este șefa Serviciului de Ambulanţă București-Ilfov (SABIF).
El este născut în Teleorman, ca și președintele PSD, Liviu Dragnea. Ba, mai mult, sursele „României libere” spun că cei doi sunt apropiaţi. Presa a scris că a fost propulsat secretar de stat  pentru a fi o contrapondere la Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cu care liderul pesedist este într-un conflict deschis. Scopurile șefului PSD ar fi, potrivit surselor noastre, de a-i reduce din influenţă medicului palestinian și a aduce sub controlul social-democrat o parte consistentă a afacerilor din  domeniul sanitar.
Cert este că Cristian Grasu îi datorează cariera lui Raed Arafat, fără ca asta să însemne că-i este de-a pururea recunoscător. Din contră. Cei doi sunt astăzi într-un conflict deschis, asupra căruia vom reveni.
Dr. Alis Grasu este în fruntea Serviciului de Ambulanţă București-Ilfov de ani buni. O perioadă, soţul său a fost director medical la aceeași instituţie.
Visul lui Raed Arafat s-a împlinit
Perioada octombrie-no-iembrie 2008 este foarte importantă pentru ascensiunea celor doi. Atunci, Ministerul Sănătăţii a efectuat controale la Serviciul de Ambulanță București și la cel din Ilfov, care erau la vremea respectivă entități diferite.
În urma acestor controale au fost demiși cei doi manageri: dr. Ovidiu Cismaru, de la București, și dr. Dorel Busuioc, de la Ilfov. Ulterior, șefia Serviciului de Ambulanță București a fost preluată de dr. Alis Grasu, iar conducerea celui din Ilfov de dr. Cristian Grasu. Sursele noastre spun că un rol important în numirea celor doi l-a avut chiar dr. Raed Arafat, care avea, la acea vreme, un vis: să unească cele două entități, pentru a-și extinde influența asupra unui „teritoriu” mai mare.
Vis care i s-a îndeplinit rapid. În decembrie 2009 a fost creat Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), „prin reorganizarea Serviciului de Ambulanţă al municipiului București, Staţiei Centrale de Transport Sanitar și Ambulanţă Aeriană București și a Serviciului de Ambulanţă al judeţului Ilfov, care se desfiinţează”. Asta scrie în Hotărârea de Guvern 1562/2009, semnată de fostul premier Emil Boc și de fostul ministru interimar al Sănătății, Adrian Videanu.
Surse din Sănătate susțin că nu este întâmplător faptul că Raed Arafat a promovat actul normativ prin Guvern într-o perioadă în care nu exista ministru plin. Videanu, un slab cunoscător al domeniului medicinei de urgență, nu a opus nicio rezistență.
După crearea SABIF, dr. Alis Grasu a devenit manager interimar, iar în Comitetul Director a fost numit și dr. Cristian Grasu, pe poziția de director medical interimar. Ulterior, a dat concurs pentru a deveni director plin, iar soția sa, în calitate de manager, a aprobat înscrierea acestuia la concurs și, ulterior, numirea pe post.
Asociația Societatea de Salvare București, profit consistent din primul an
În 2010, Alis și Cristian Grasu au înfiinţat Asociația Societatea de Salvare București (ASSB), pe care acesta din urmă o descrie, pe pagina de LinkedIn, drept „organizaţie profesională reprezentând categoriile profesionale din serviciile de ambulanţă”.
„România liberă” a descoperit însă că ASSB a fost folosită de familia Grasu pentru a atrage sponsorizări, din partea unor firme care aveau contracte cu… Serviciul de Ambulanță  București Ilfov.
O astfel de firmă este Sodexo, specializată în distribuția de tichete de masă. Pe 14 septembrie 2010, Sodexo Pass România SRL a virat în contul Asociației „Societatea de Salvare” suma de 10.000 lei, în baza unui contract de sponsorizare. Acest lucru reiese din extrasul contului ASSB intrat în posesia „României libere”(vezi facsmile).
Foarte important de precizat că 2010 a fost un an destul de profitabil pentru soții Alis și Cristian Grasu. Potrivit „Contului de profit și pierdere la data de 30 septembrie 2010” al Asociației Societatea de Salvare București (ASSB), veniturile totale au fost de 56.082 lei, cheltuielile de 19.834 lei, ceea ce înseamnă un profit total de 36.248 lei, în condițiile în care pierderile au fost zero.
Ce a răspuns dr. Grasu
„România liberă” a întrebat-o pe dr. Alis Grasu de ce a acceptat ca Asociația Societatea de Salvare București să primească donații de la firma Sodexo, din moment ce această firmă avea contract cu SABIF pentru tichete de masă.
Medicul a evitat un răspuns direct la această întrebare. „Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF) nu are nici o calitate și nici o implicare în  gestionarea fondurilor Asociației Societatea de Salvare București (ASSB), entitate non-profit”, ne-a răspuns dr. Alis Grasu.
Mai mult, ea a susținut că nu a făcut și nu face parte din Consiliul Director ASSB, drept pentru care „nu a avut niciun rol în acceptarea unor donații, nu are cum să accepte sau să refuze donațiile efectuate de un terț în contul altei entități cu personalitate juridică, respectiv în contul ASSB“.
În realitate, informația că este membru-fondator al ASSB, împreună cu soțul ei, a fost însă eludată.
Citeste mai multe pe romanialibera.ro.

Sanatate

Cele mai poluate locuri din Bucuresti in 2023

Publicat cu

pe

Poluarea aerului este una dintre principalele cauze care duc la afecțiuni pulmonare în cadrul cetățenilor, cei mai vulnerabili fiind copiii sau persoanele cu boli cronice. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea duce la peste 7 milioane de morți premature în fiecare an, informează Rador.

Bucureştiul este unul dintre cele mai unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. Unul dintre factorii principali ce alimentează poluarea din capitala României este traficul auto (aproximativ 60%).

În cadrul proiectului „I’velo x Aerlive: Aer pentru bicicliști”, 10 stații I’velo din oraș București au fost monitorizate, în perioada august – noiembrie 2023, prin intermediul senzorilor Aerlive, informează Rador Radio România:

Reclama

Ministerul Mediului: Bulevardul Libertății numărul 12, Sector 5,

Piața Alba Iulia: Bulevardul Unirii numărul 73,

Centrul Vechi: Strada Franceză numărul 62,

Reclama

Piața Revoluției,

Kaufland: Strada Sergent Năstase Pamfil numărul 2,

Bulevardul Aviatorilor 72,

Reclama

Piața Arcul de Triumf,

Sky Tower: Barbu Văcărescu numărul 260,

Piața Presei,

Reclama

Piața Operei: Splaiul Independenței numărul 94.

Acestea sunt locații centrale ale orașului, intens circulate de mașini și de pietoni. Informațiile privind calitatea aerului colectate din aceste zone au fost relevante. În urma datelor colectate, s-a concluzionat că cel mai poluat loc din București este Centrul Vechi.

Reclama
Continua sa citesti

Sanatate

Sedinta de vineri a Consiliului General al Capitalei: Spitalele Bucurestiului vor fi digitalizate

Publicat cu

pe

Consiliul General al Municipiului București urmează să dezbată în şedinţa de vineri, 28 iulie, nouă proiecte de investiţii în infrastructura digitală a spitalelor, pentru care Primăria Capitalei va solicita finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, scrie Agerpres.

Viceprimarul Horia Tomescu a precizat că proiectele vizează achiziţii de componente hardware, precum şi integrarea spitalelor din subordinea municipalităţii într-un sistem, cu informaţii despre medicamentele administrate, materialele folosite, dar şi fişele pacienţilor.

Proiectele totalizează 50,5 milioane lei şi vizează nouă spitale din subordinea PMB:

Reclama

– Spitalul Clinic de boli infecţioase şi tropicale “Victor Babeş” – proiectul “Modernizarea infrastructurii digitale” în cuantum de 5.934. 411 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare totala de 5. 877. 410 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a unităţii sanitare – 57.001 lei;

– Spitalul Clinic “Dr. Ion Cantacuzino” – proiectul “Modernizarea reţelei de calculatoare, asigurarea cerinţelor de securitate necesare funcţionării corespunzătoare a aplicaţiilor clinice şi non clinice şi digitalizarea fluxurilor de documente”, în valoare de 6.468.434 lei, dintre care cheltuieli nerambursabile 5. 876. 234 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti – 592.200 lei;

– Spitalul Clinic Colentina – proiectul “Digitalizarea fluxurilor interne de documente şi a modalităţii de interacţiune cu terţii” în cuantum de 5.876.234 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

Reclama

– Spitalul Clinic Filantropia – proiectul “Digitalizarea activităţii” în cuantum de 5.901.186 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile 5.877.386 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie – 23.800 lei (inclusiv TVA);

– Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor – proiectul “Implementarea unei platforme informatice integrate pentru creşterea adresabilităţii şi interoperabilităţii”, în valoare de 6.225.376 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare de 5.877.392 lei, iar contribuţia proprie – 347.984 lei;

– Spitalul Clinic de Copii “Doctor Victor Gomoiu” – proiectul “Îmbunătăţirea infrastructurii digitale”, în cuantum de 5.865.655 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

Reclama

– Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” – proiectul “Creşterea nivelului de digitalizare”, în cuantum de 5.877.410 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

– Spitalul Clinic “Sfânta Maria” – proiectul “Sistem integrat de guvernanţă a datelor”, în cuantum de 5.856.620 lei (inclusiv TVA);

– Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor pentru Tineri “Sf. Stelian” – proiectul “Îmbunătăţirea activităţii specifice medicale a spitalului prin implementarea unei platforme securizate de creştere a siguranţei pacientului şi a unei platforme pentru managementul fluxului de documente” în cuantum de 2.938.117 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile.

Reclama

Într-o postare pe Facebook, viceprimarul Capitalei Horia Tomescu arată că acesta este ultimul apel de proiecte pentru componenta “Sănătate” din PNRR.

El menţionează că municipalitatea a depus până în prezent patru proiecte de spitale noi cu o valoare de finanţare de 1,1 miliarde lei pentru componenta “Infrastructură spitalicească nouă”, dintre care a fost aprobat unul de 51 milioane lei.

Potrivit lui Tomescu,  au mai fost depuse 11 proiecte cu o valoare de 196 milioane lei pentru componenta “Unităţi de asistenţă medicală ambulatorie”, fiind aprobate şase în valoare de 24 milioane lei.

Reclama

Pentru componenta “Reducerea riscului de infecţii nosocomiale”, au fost depuse zece proiecte cu o valoare de 216 milioane lei, iar cinci în valoare de 46 milioane lei au fost aprobate.

Proiectele care nu au fost aprobate sunt trecute pe lista de rezervă.

Horia Tomescu completează că trei proiecte cu o valoare de 67 milioane lei pentru componenta “Secţii de terapie intensivă pentru nou-născuţi” se află în evaluare la ministerul de resort.

Reclama

“Proiectele care nu au primit finanţare prin PNRR nu vor fi uitate la sertar, avem soluţii de finanţare din alte fonduri europene şi le vom face să devină realitate”, transmite viceprimarul Capitalei.

Continua sa citesti

Sanatate

Viceprimarul Stelian Bujduveanu: Continuăm activitatea de vânzare a cabinetelor medicale din București

Publicat cu

pe

Stelian Bujduveanu, viceprimarul liberal al Capitalei, anunță continuarea activității care are ca scop vânzarea de cabinete medicale.

„Vor fi scoase la vânzare alte 4 cabinete medicale, situate în Policlinicile Vitan și Apusului (sectoarele 3 și 6 din București).

Toate detaliile referitoare la spațiile, procedurile și termenele de depunere a documentelor sunt publice și le găsiți aici.

Reclama

Punem la lucru patrimoniul orașului, în interesul locuitorilor Capitalei”, transmite viceprimarul municipiului București.

Continua sa citesti
Reclama
Bani2 zile in urma

Record de capturi de țigări de contrabandă în județele Dolj și Giurgiu în 2024!

În primele 3 luni ale anului 2024, autoritățile au capturat peste 14 milioane de țigarete, în valoare de peste 15...

Stirile Zilei2 zile in urma

Municipiul București intră în finala competiției ”Destinația Anului 2024”

Municipiul București intră în finala competiției Destinația Anului 2024, la categoria ”Orașe care inspiră”, iar Proiectul cultural ”Străzi deschise –...

Banio săptămână in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucurestio săptămână in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica2 săptămâni in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Reclama

La mare cautare